Resim: Marco Somà
Baharın müjdecisi mart ayı, doğayı uyandıran enerjisi ve çevreye yaydığı tazelik hissiyle bir başka bizim için. İçimizde çiçekler açtıracak yeni yayın döneminin başlangıcı, renkli etkinliklerle hareketlenecek belirli gün ve haftalar takvimi derken yılın en yoğun ayı en keyifli ayına dönüşür bir anda! 

İspanyol sanatçı Paco Roca'nın sürpriz İstanbul ziyaretiyle noktaladığımız şubat ayına yine bir dolu gündem başlığı sığdırdık. Geçtiğimiz ayın en ses getiren haberi kuşkusuz 21. Tudem Edebiyat Ödülleri'nin sahiplerini bulması oldu. Yarışmada dereceye giren Tuba Aktaş Deli, Nuri Kurucu ve Pelin Cansu Sarıyıldız teşekkür konuşmaları ile mart bültenimizde!

Bültenimizden öne çıkan diğer satır başları ise şöyle: Kazu Kibuishi'nin 21 dilde yayımlanan ''Tılsım'' serisinin uzun süredir merakla beklenen 9. ve son kitabı Dalgaların Hâkimi çok yakında raflara yerleşiyor; Toprak Işık, ülke genelindeki okullarda kutlanan Bilim ve Teknoloji Haftası'nın anlam ve önemi üzerine kalem oynattı; değerli çizerlerimizden Can Göknil, yeni kişisel sergisi ''Ardıç Kuşu'' ile sanatseverlerle buluşuyor; Altay Öktem 22 Mart Dünya Çocuk Şiirleri Günü için özel bir bildiri yazdı; Bahar 2024 Yeni Çıkanlar Kataloğumuz yayında! Miniklere, çocuklara ve yetişkinlere yönelik Kütüphane Haftası okuma önerilerimiz ise keşfedilmeyi bekliyor. 

Gelecek sayıda görüşünceye değin, sevgiyle ve kitaplarla kalın.
21. Tudem Edebiyat Ödülleri'nde dereceye girenler belli oldu. 
 
Türkçe çocuk ve gençlik edebiyatına çağdaş ve özgün eserler kazandırmak hedefiyle 2003 yılından bu yana düzenlenen Tudem Edebiyat Ödülleri'nin 21. yarışması, çocuk edebiyatı alanında ve mizah romanı dalında düzenlenmişti.
 
Mizah kültürümüzün gelişmesine önemli katkıları bulunan ve esin verici çalışmalarıyla senaryodan karikatüre, gülmece öyküden tiyatro oyununa mizahın sınırlarını genişleten usta isimleri bir araya getiren 21. Tudem Edebiyat Ödülleri seçici kurulu, geçtiğimiz ay toplanarak dereceye giren dosyaları belirledi.

36 dosyanın başvurduğu yarışmada birincilik ödülünü ''Kardan Hayalet'' adlı çalışmasıyla Tuba Aktaş Deli kazandı. İkincilik ödülüne ''Kukuleta Şeklinde Bir Kule'' ile Nuri Kurucu, üçüncülüğe ise ''Zaman Ustası'' ile Pelin Cansu Sarıyıldız değer görüldü.
 
Dereceye giren isimlere İzmirli heykeltıraş Ozan Ünal'ın tasarladığı ödül heykellerinin yanı sıra, birinciye 20.000 TL, ikinciye 15.000 TL, üçüncüye 10.000 TL para ödülü verildi. 

Kazananları kutluyor, tarafımıza ulaştırdıkları teşekkür konuşmalarını sizinle paylaşıyoruz.
Tuba Aktaş Deli
''Kardan Hayalet''
Birincilik Ödülü


Geçtiğimiz yıl Senden Tembeli Var'ın ödüle layık görülmesi, yapmaya çalıştığım mizah tarzının ödüllendirilmesiydi aslında. Heyecan ve tutkuyla anlatmak istediğim bütün o kara komik hikâyeler için rotanın netleşmesiydi. Tudem'in yerli çocuk edebiyatında mizah ve edebiyata açtığı bu özgürlük alanı ''Kardan Hayalet''i ortaya çıkardı.

Hakikat sonrası çağı, gerçeğin önemsizleşmesini, internet algoritmalarıyla kendi yankı odasına sıkışan, aynı kanaatte, aynı komplo teorilerinde birleşen insanların peşine düştüğü ''Kardan Hayalet'' ve onun ''gerçek hikâyesini'' çocukların beğenisine seslenen karanlık alaycı bir üslupla anlatmak istedim.

Son olarak Tudem'in 40. yaşını kutluyor, eserimi ödüle layık gören kıymetli jüriye teşekkürlerimi sunuyor ve bu ödülü mizah yapan tüm kadınlar için aldığımı belirtmek istiyorum.
Nuri Kurucu
''Kukuleta Şeklinde Bir Kule''
İkincilik Ödülü


HERKESE TEŞEKKÜRLER!
Ve çok büyük ihtimalle hiçbir çocuğun adını tam olarak söyleyemeyeceği bir hikâyeyi ödüle layık gören jüri üyelerine selam olsun.
Evet, bunları aradan çıkardığımıza göre rahat rahat devam edebiliriz. Şimdi sıra, aldığım ödülü birilerine veya bir yerlere adamakta. Fakat adamadan önce kitaplığımda biraz dursun istiyorum; çok güzel çünkü. Böyle demirli, mermerli falan... Görmeniz lazım!

Ohoo... teşekkürdü, jüriye selamdı, ödül harikaydı derken bize ayrılan kelime sınırına dayanmışız bile. Madem öyle, sözlerimi tek tek yazıldığında pek bir anlamı yokmuş gibi görünen ama hepsinin üzerine yüzlerce harika cümle yazılacak kelimelerle bitireyim.

Tudem, yarışma, mutluluk, editörlerim, minnet, çocuklar, gelecek, umut, gülümseme... 

Kelimelerle kalın.
Pelin Cansu Sarıyıldız
''Zaman Ustası''
Üçüncülük Ödülü

''Zaman Ustası'' kıpır kıpır hissettiğim, elimde olsa zamanı hızla ileri saracağım bir dönemde ortaya çıkmıştı. Bu ödül içimdeki kıpırtıyı durdurulamaz bir coşkuya dönüştürdü. 

Sabırsızlık hissinin en iyi ilacı bana göre içinde bulunduğumuz ânı yakalayabilmek, yani bilinçli farkındalık. Ona giden en kestirme yol ise meditasyon. Bu kitap, çocukları meditasyonun büyülü dünyasına davet ediyor. Elbette çocuklar için eğlenceli, maceralı bir versiyonuna; öbür türlüsü zaten çok sıkıcı olurdu. 

Çocuk edebiyatı için önemli ve vazgeçilmez olan mizah temasında verilmiş olması bu ödülü benim için çok daha anlamlı kılıyor. Tudem'e ve jüri üyelerine yürekten teşekkür ediyorum.

Son teşekkür ise eşim Samet'e, hayatımı bir mizah romanı gibi neşeli ve eğlenceli hâle getirdiği için. 
İstanbul'da İspanyol çizgi roman rüzgârları esti.

Hem gözlere hem de gönüllere hitap eden yapıtlarıyla çağdaş İspanyol çizerlerine öncülük eden Paco Roca, 27 ve 28 Şubat tarihlerinde İstanbul Cervantes Enstitüsü tarafından düzenlenen ''İspanyol Çizgi Roman Haftası''nın onur konuğu olarak İstanbul'daydı. 

20 yıl sonra İstanbul'a yeniden gelmenin heyecanını yaşayan Roca, ayağının tozuyla, 27 Şubat akşamı gerçekleştirilen Kırışıklıklar kitabının film gösterimine katıldı. Desen Yayınları Yayın Yönetmeni Ayşegül Utku Günaydın ile Roca'nın bir diğer eseri Ev'in çevirmeni Murat Tanakol'un sunumuyla renklenen gösterimin sonunda sanatçı, izleyicilerin sorularını yanıtladı. 

Paco Roca, kısa ama yoğun İstanbul ajandasının ikinci gününe İstanbul Cervantes Enstitüsü'ndeki basın buluşması ile başladı. Aynı günün ilerleyen vakitlerinde, İstanbul kültür-sanat haritasının en yeni ve en gözde duraklarından Minoa Pera'nın büyülü atmosferinde okurlarıyla buluştu. İmza etkinliğinin ardından ise İspanya'nın küresel boyutta çizgi roman dünyasındaki yerinin enikonu tartışıldığı ''Hayatı Çizerken'' başlıklı panele konuşmacı olarak katıldı. 

İstanbullu çizgi severlerin yoğun ilgisiyle karşılanan Paco Roca, imzalaması için kendisine uzatılan her kitabına anı niteliğinde küçük çizimler yapmayı da ihmal etmedi.

Sanatçı, ilk fırsatta ülkemize tekrardan geleceğini belirterek 29 Şubat günü İspanya'ya geri döndü. 
40'tan fazla ülkede 4 milyonu aşkın okura ulaşan Arıların Tarihi geçen ayın en çok konuşulan kitapları arasındaydı!

Norveçli yazar Maja Lunde'nin şubat ayında raflara yerleşen uluslararası çoksatan kitabı Arıların Tarihi okurların büyük beğenisini topladı. Gördüğü talebin ardından kısa sürede kitabevlerinin vitrinlerini süslemeye başlayan eser, kültür-sanat basınının da ilgi odağına dönüştü. 

Dünü, bugünü ve yarını bal peteği kadar muazzam ve bir o kadar da lezzetli bir kurguda kesiştiren bu çarpıcı distopya, doğaya hükmetme isteğinden asırlardır vazgeçmeyen insanlığın önlenemeyen kibrine vakur bir duruşla yaklaşıyor.

Sarı-siyah kanatların altına sığınıp aile kavramının çöküşünü irdeleyen kitap, seçimleriyle kaderlerine boyun eğen (yahut kafa tutan) ebeveynler ile çocuklarının kırılgan duygularını kusursuz bir yetkinlikle yansıtıyor. 
Toulmé, yine insanları ''dinliyor.''

Fabien Toulmé son çalışması Unutulmazlar ile Yakta Kopan'ın O2'deki ''Rafta Kalmasın'' isimli köşesine konuk oldu!


''Dünyaca ünlü çizer Fabien Toulmé'nin son çalışması Unutulmazlar'ın birinci cildi Türk okuruyla buluştu. Seri olacağını öğrendiğimiz Unutulmazlar'da sanatçı, gerçek yaşam hikâyelerinden yola çıkarak toplumun bir portresini çiziyor.''

Yekta Kopan sordu, Fabien Toulmé yanıtladı.

Söyleşinin tamamını okumak için
tıklayın.
Yuan Huan'ın Kulübesi şimdi de İtalyancada! 

Miyase Sertbarut'un kaleme aldığı Yuan Huan'ın Kulübesi dünyayı dolaşmayı sürdürüyor.

''Herkesin bir hikâyesi vardır,'' düşüncesi izleğinde akan roman geçtiğimiz ay İtalyan yayıncı Emons Edizioni tarafından hem basılı hem de sesli kitap formatlarında yayımlanarak okurla buluştu.

Daha önce Koreceye, Çinceye, Arapçaya, Arnavutçaya ve İspanyolcaya çevrilerek ses getiren bu güçlü eser; yerel ile evrenseli, geleneksel ile dijitali harmanlayarak zamanı ve mekânı genişleten bir anlatı sunuyor.
 
 
 
ŞUBAT ayında yayımlanan yeni
kitaplarımızı incelemek için
tıklayın.

 
 
ŞUBAT ayında tekrar baskısı yapılan kitaplarımızı incelemek için tıklayın. 
 
 
 
Bursalı okurlarımızla hasret gideriyoruz.

Bursa 21. Kitap Fuarı, 2 Mart Cumartesi günü TÜYAP Bursa Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi'nde açıldı. 10 Mart Pazar akşamına kadar devam edecek fuar, Bursalı edebiyatseverlere dopdolu bir program vadediyor.

Yepyeni kültür ve eğitim kitaplarımızın sergilendiği standımızda, sevilen yazarlarımızdan Aytül Akal, Miyase Sertbarut, Nuri Kurucu, Sevtap Ayhan, Sümeyra Balıkçı, Toprak Işık ve Tuba Aktaş Deli Bursa ve çevresindeki okurlarıyla bir araya gelme fırsatını yakalıyor. 
''Bu kez bir ardıç kuşu çaldı kapımı...''

Can Göknil'den yeni sergi


Sanat yaşamında 50. yılını geride bırakan yazar ve ressam Can Göknil'in yeni kişisel sergisi ''Ardıç Kuşu'', 5 Mart Salı günü Bozlu Art Project Mongeri Binası'nda kapılarını sanatseverlere açtı. 

Her sergisini çarpıcı bir tema çerçevesinde düzenleyen Göknil'in son sergisi hem sanatta hem de doğada ''döngü'' ve ''denge'' kavramları üzerine temelleniyor.  

Çok yönlü kişiliğiyle çocuk yazınımızda kendine has bir üslup yaratan Can Göknil'in 2022 tarihli ''Belki Varmış Belki Yokmuş'' isimli sergisinden sonra ürettiği son dönem çalışmalarının öne çıktığı ''Ardıç Kuşu'' sergisi, 20 Nisan tarihine kadar 10.00-17.30 saatleri arasında izlenebilir.
2024 baharını tazelenmiş umutlar ve yepyeni kitaplarla karşılıyoruz!

Merakla beklenen, yolu gözlenen kitaplar...

Bilimi edebiyatla buluşturan yapıtlarıyla ses getiren Toprak Işık, ''Zamansızlar'' adını verdiği yeni serisinin ilk halkası Çip Dünya'da okurları geleceğe götürüyor ve yapay zekâdan nasibini almış insanlığın distopik bir panoramasını çiziyor. Yazar ailemize yeni katılan Altay Öktem, hayata gülen gözlerle bakmamızı sağladığı Kahkaha Kasabası ile gökyüzünü saran kara bulutları güneşin güleç yüzüyle dağıtıyor. Dilek Yardımcı'nın yüzbinlerce okurun yüreğini ısıtan ''Hayal Sözleşmesi'' dizisi, dört bir yanı sevgi ve dayanışma ağlarıyla birbirine bağlayan Hayalden Gerçeğe ile noktalanıyor. Aytül Akal'ın SEN de OKU koleksiyonu için kaleme aldığı Kitaplarıma Yer Yok, günümüzün ''her şeye sahip'' çocuklarını paylaşma ve yardımlaşma duygularıyla tanıştırıyor. Matematiğin gündelik hayatımızdaki yerine dikkat çeken çalışmalarıyla nâmı Uzak Doğu'ya kadar uzanan Sümeyra Balıkçı ise Bu Sorular Tam Benlik ile yine sayıların dünyasında geçen heyecan verici bir serüvene yelken açtırıyor. Ek olarak, Asuman Portakal'ın sürrealizmin ebedî kralı Salvador Dali'nin sıra dışı yaşamına ve yapıtlarına ayna tuttuğu öykü kitabı Dali'nin Dehası, Güzün Öztürk'ün bir yiyecek üzerinden paylaşım kavramını irdelediği Kaça Bölersin?'i ve Dilge Güney'in büyüme çağındaki bir çocuğun duygu dünyasına eğildiği İçimdeki Kurbağa adlı romanı bahar aylarının öne çıkan diğer eserlerinden.

Kataloğumuz dünya çocuklarının okuduğu kitaplarla renkleniyor!

Çeviri eserler koleksiyonumuz, bol ödüllü yazarların dünya çapında ses getiren kitaplarıyla iyice genişliyor. Yere göğe sığdırılamayan ''Yamuk Okul'' dörtlemesinin yaratıcısı Louis Sachar şimdi de küçük okurları maceradan maceraya uçuracak ''Marvin Redpost'' serisiyle karşımıza çıkıyor! Efsane yazar Michael Morpurgo, Kum Adam ile Kaplumbağalar'da hayal ile gerçek arasında gidip gelen, masal tadında bir yaz macerasına dümen çeviriyor. İngiliz çocuk edebiyatının haşarı kalemi Ben Davis kendi anılarından yola çıkarak yazdığı Kahraman Postacının Gizli Planı'nda, çocukları sarsabilecek hassas konuları yine iyileştirici bir üslupla ele alıyor. Michael Rosen'ın imzasını taşıyan Kara Kedi Dehşet ise ''Birlikten kuvvet doğar'' atasözünü doğrular nitelikteki öyküsüyle SEN de OKU koleksiyonundaki yerini alıyor. Ayrıca, Fransız düşünür-yazar Oscar Brenifier'nin beğeniyle okunan ''Filozof Çocuk'' serisinin 23. ve 24. halkaları ile Liz Pichon'ın kahkaha şampiyonu ''Tom Gates'' dizisi kitaplarının en yeni macerası Şarkılar, Abur Cuburlar ve Büyük Planlar, 2024 baharının en çok beklenen kitapları arasında öne çıkıyor.  

Bahar dönemi kitaplarımızı keyifle okumanız dileğiyle...

Tudem Bahar 2024 Yeni Çıkanlar Kataloğunu incelemek için
tıklayın.
Otuz yıla yaklaşan meslek hayatımın çoğunda uluslararası projelerde çalışmış bir mühendis olarak, teknolojide istediğimiz yere ulaşamadığımızı görmenin burukluğunu hep hissettim. Teknoloji, ancak kök salabileceği bir bilim varsa gelişebilir. Bu yüzden onu daima bilimle birlikte anmak, aynı kutlama haftasını ikisi arasında paylaştırmak mantıklı. Bilim ve Teknoloji Haftası çocuklarımızın motive edilmesi ve toplumda farkındalık yaratılması açısından çok önemli. Okullar ve kurumlar tarafından bu haftayı amacıyla buluşturan pek çok güzel etkinlik gerçekleştirileceğini biliyorum. Ben ise bu haftayı fırsat bilerek bilim ve teknoloji ile edebiyatın zorunlu olduğuna inandığım buluşmasına dikkat çekmek istiyorum. 
 
Edebiyatın en önemli işlevlerinden biri, ona maruz kalanın duygularını uyandırmasıdır. Duyguların uyanması, beynin de uyanması anlamına geliyor ve duygularla uyandırılmış beyin öğrenmek konusunda şaşırtıcı bir iştaha sahip oluyor. Edebiyatı kullanarak beyni uyandırmak ve o uyanıklığı, eğitim için kullanmak... Bir mühendis yazar olarak şimdiye kadar pek çok kitapta bunu yapmaya çalıştım. Ölçüm hep şu oldu: Kitabın içinden bilgileri çıkarırsak geriye edebiyat kalıyor mu? Kalmıyorsa bu birliktelik amacına uygun biçimde gerçekleştirilmemiştir. İdeal bilim ve teknoloji eğitiminde hedeflenen beyne bilgi doldurmak değildir. O bilgilerin doğru biçimde işlenerek ürüne dönüşmesini sağlamak eğitimin esas amacıdır. Bu da yaratıcı bir zihin gerektirir ve yaratıcılık deyince edebiyatın kapısını çalmak zorunludur. İşte bu yüzden bilimi ve teknolojiyi edebî lezzet eşliğinde sunan kitaplar gençlerimize ve çocuklarımıza verdiği bilgilerden öte yarar sağlar. 
 
Bilim ve teknolojiyle erken yaşlarda tanışmış yaratıcı gençlerimiz, teknolojinin sadece tüketicisi değil, üreticisi de olacaklardır. Yüreğimizdeki acısı tazeliğini koruyan deprem tecrübesi, bize bilim ve teknolojinin önemini bir kez daha göstermişken ülkeyi böyle gençlere bırakmayı kim istemez? Öyleyse daha az tüketen, daha çok üreten bir Türkiye yolunda Bilim ve Teknoloji Haftası kutlu olsun.
Her çocuğun kalbinde binlerce şiir vardır. Bize düşense çocukların kalbindeki şiirleri keşfetmesine, açığa çıkarmasına önayak olmak; çıkacakları şiir yolculuğu için kapıyı aralamak. Bir kez yola koyulurlarsa, içlerindeki şiir onları rahatça hayattaki şiire ulaştırır. 

Çünkü şiir bir çocukluk hâlidir; insanın büyüdükçe keşfettiği değil, büyüdükçe kaybettiği bir şeydir. Hayal gücü (ki şiirin temelidir), birbiriyle ilişkisiz gibi görünen iki sözcüğü yan yana getirip bambaşka bir çağrışım yaratmak (ki imgenin temelidir), sözcükleri dans ettirmek (ki ritmin, ahengin temelidir), anlamdan uzaklaşmadan yeni anlamlar yaratmak (ki şiirsel bağlamın temelidir) çocuk zihninin, çocuk algısının ve çocuğun kendini ifade etme biçiminin özellikleridir. Gündelik dil ise basbayağı yetişkinlerin kullandığı dildir. Yani sınırlı, kısıtlı ve körelmiştir. İnsanın büyüdükçe öğrendiği sözcük sayısı artar ancak sözcükleri kullanarak yarattığı o büyülü evren küçülür. 

Üzgünken içindeki şiire sarılıp hüzünlenmeyi; neşeliyken içindeki şiire sarılıp kahkaha atmayı becerebildiğimiz döneme çocukluk çağı diyoruz zaten. O yüzden şairlerin bir yanı hep çocuk kalmıştır. O yüzden her şairin içinde kendinden daha özgür, daha duyarlı, daha zeki, daha afacan bir çocuk vardır. 

Çocukların ve bir yanı çocuk kalmış yetişkinlerin 22 Mart Dünya Çocuk Şiirleri Günü kutlu olsun.  
''Kütüphaneler insanlığın tek güvenilir ve kalıcı olan belleğidir.''
Arthur Schopenhauer

Kütüphaneler geçmişin hazinelerini geleceğe taşır.

Kütüphane Haftası, Türkiye'de 1964 yılından beri mart ayının son pazartesi günü ile başlayan haftada kutlanıyor.

Belirli Gün ve Haftalar takviminin en coşkulu etkinliklerine ev sahipliği yapan bu özel haftanın amacı, yurttaşların çevrelerindeki kütüphaneleri daha yakından tanımalarını ve onlardan yararlanmalarını sağlamak. 

Tabii buna kitapları, kütüphaneleri ve okuma sevgisini bize incelikle, içtenlikle anlatan nice güzel kitap da dahil! Gelin, bu yılki Kütüphane Haftası'nı biz de içinden kitap geçen kitapları okuyarak kutlayalım.

Tudem Yayın Grubu'nun miniklere, çocuklara ve yetişkinlere özel olarak hazırladığı Kütüphane Haftası kitap seçkisi keşfedilmeyi bekliyor.

Kitapları incelemek için tıklayın.
 
 
 
Önüm arkam, sağım solum hep kitap!

Aytül Akal'ın kaleme aldığı Kitaplarıma Yer Yok, günümüzün ''her şeye sahip'' çocuklarını paylaşma ve yardımlaşma duygularıyla tanıştırmayı önceleyen, incelikli bir öykü.

Kitapları çok seven bir ufaklığın evdeki dağınıklığından bahis açarak bir kitaplığın nasıl düzenlenmesi gerektiğine dair küçük ama etkili ipuçları sunan yazar, kitapları yayına hazırlayan gizli kahramanları anmayı da ihmal etmiyor. 

Burcu Koçer Oruç'un neşeli desenleriyle iyice hareketlenen bu sevimli kitap, sorunları kendi kendilerine çözmeleri ve yapıcı ilişkiler kurmaları için okurları yüreklendiriyor.  
Bundan böyle korku üstüne ''düşünmek, çocuk oyuncağı!''

Çocuklara felsefeyi sevdiren ''Filozof Çocuk'' serisi, 24. kitabıyla okurlarını yine hayatı değişik açılardan sorgulamaya davet ediyor. 

Fransız düşünür ve yazar Oscar Brenifier bu kez çocuklardaki endişe, kaygı ve korku duygularına dikkat çekiyor. 

''Korkmamak mümkün mü? Tehlikesiz bir dünyada yaşayabilir miyiz? Cesur olmayı öğrenmeli misin?'' gibi küçüklerin zihinlerini kurcalayan büyük sorular, serinin Hiç Korkmadan Yaşamak Mümkün Mü? isimli halkasının omurgasını oluşturuyor.
Bir küçük sümük meselesi...

Dünya çocuklarının yere göğe sığdıramadığı ''Yamuk Okul'' efsanesinin yaratıcısı Louis Sachar'dan küçük okurları maceradan maceraya koşturacak yepyeni bir mizah serisi daha: ''Marvin Redpost''!

Onlarca dilde yayımlanan serinin Türkçedeki ikinci kitabı olan Sümük Meselesi; kızıl saçlı, cin bakışlı Marvin'in kendisine atılan iftiradan kurtulmak için giriştiği matrak mücadeleyi odağına alıyor.

Yazar, akran zorbalığına vurgu yaptığı bu öyküsünde, aile desteğinin çocukların sorun çözme becerileri üstündeki etkisini tartışmaya açıyor.
'Bu sorular tam benlik' diyenler el kaldırsın!

Matematiğin günlük hayatımızdaki yerine ve önemine vurgu yaptığı çalışmalarından tanıdığımız Sümeyra Balıkçı'nın kaleme aldığı Bu Sorular Tam Benlik, ilkokul matematik müfredatındaki kazanımları temel alan kısa öykülerden oluşuyor.

Etkileşimli oyunlar eşliğinde çocukları sayıların dünyasına yaklaştıran yazar, matematik dersine karşı refleks olarak geliştirilebilecek endişe ve önyargıların da önüne geçmeyi hedefliyor.

Gökçe Yavaş Önal'ın karikatür tadındaki desenleriyle bütünlenen bu renkli başvuru kitabı, aynı sınıfta okuyan üç yakın arkadaş Zeynep, Sıla ve Arda'nın bir gün oyun oynamak için okulun girilmesi yasak olan bodrum katına inmeleriyle gelişen heyecan verici maceraları konu ediniyor. 
Yaptığımız ya da yapmadığımız her şeyin bir bedeli yok mu?

2022 Booker Ödülü adayı Koloni'nin sevilen yazarı Audrey Magee, on dile çevrilen romanı Yüzleşme'de okuru iktidar, savaş ve sıradan insanların ilişkisi hakkında varsayılan bilgi ve anlayışı yeniden düşünmeye mecbur bırakıyor. 

Politik sistemlerin sıradan insanların hayatına etkisini ele almayı önemseyen yazar böylece okuru, ''Sen olsan ne yapardın?'' sorusunun peşinden dürüst ve sahici yüzleşmelere davet ediyor.

Yüzleşme, İkinci Dünya Savaşı'nda Berlin'de yaşayan Katharina ve Rus cephesindeki Alman askeri Peter'ın birbirlerine verdikleri bağlılık sözü üzerinden anlatılan bir hikâye. Belirli koşullar altında adım adım içimizden büyüyüp dışarı taşan, sessizce her yanı saran, uyutan ve uyutarak yok eden kötülüğün hikâyesi... 
Diskdünya'da büyük finale iki kala!

Hayalî evrenlerin azametli mucidi Sör Terry Pratchett'ın benzersiz yaratımı ''Diskdünya''nın ilk kez Türkçeye çevrilen otuz dokuzuncu kitabı Burunotu, koskoca kıtanın bu kez çok ama çok tarihî ve ''karanlık'' seviyelerine inerek yepyeni keşifler yapıyor! 

Dünya çapında 100 milyonun üzerinde satan kırk bir kitaplık serinin adaleti sağlayanlara külahını ters giydiren bu kıvrak macerası, ''Bekçiler'' alt serisinin de sekizinci ve son halkası.

Oğluyla birlikte sessiz sakin bir tatil için eşinin ailesinin kır evinde konaklayan Bekçi Teşkilatı'nın kumandanı Sam Vimes, ''tatil'' fikrini kendine pek yakıştıramadığından olsa gerek, yerel halkın geçmişini de deşmeye başlıyor. Goblinler ile aralarında tarihî birtakım ''sorunlar'' olduğunu fark ettikten sonra ise yine amansız bir mücadelenin, bu kez hak ve sömürünün peşine düşerek nice suçu ortaya çıkarmaya çalışıyor. Neden mi? Vimes, Vimes'lığından vazgeçer mi?
Ödüllü seri, epik bir serüvenle sonlanıyor!

Kazu Kibuishi'nin, 21 dilde yayımlanan ''Tılsım'' serisinin dokuzuncu halkası Dalgaların Hâkimi, ABD ile eşzamanlı olarak Türkiyeli hayranlarıyla buluşuyor.

''Tılsım''ın uzun bir bekleyişin ardından gelen bu en son serüveni okurlarını, gizemli şehirlerden okyanusun derinliklerine uzanan tehlikelerle dolu bir maceraya sürüklüyor.

Özgün tiplemeleri, sinematografik çizimleri ve sürükleyici temposuyla fark yaratan ''Tılsım'' kitapları büyülü ormanlar, sıra dışı yaratıklar, konuşan bilge ağaçlarla bezeli büyülü hikâyesinin satır aralarında iktidar, bilinç ve mücadele ile ilgili önemli paylaşımlarda da bulunuyor.
 
 
LGS'de başarıya giden yolun kılavuzları... 

LGS soru tarzına ve zorluk düzeyine uygun olarak hazırlan LGS Kritik 500 Soru, tüm derslerin bir arada olduğu ve soru sayılarının LGS'deki konu dağılımına göre belirlendiği toplam 500  sorudan oluşuyor. Tamamı video çözümlü olan kitap, LGS'ye girecek öğrencilere kritik öneme sahip soru tiplerinde rehberlik ediyor. 

LGS Paragraf Soru Bankası, konu ve alt kazanımlara ayrılarak ilerleyen kurgusuyla ve sözel mantık-muhakeme, görsel okuma bölümleriyle ön plana çıkarken, LGS Problem Soru Bankası ise içerdiği 250'si geometri tabanlı olmak üzere toplam 550 problem ile LGS adaylarını sınava gerçekçi bir şekilde hazırlıyor. 

Isınma Turu, Ritmi Yakala ve Tam LGS Ayarı testlerden oluşan LGS Paragraf ve LGS Problem Soru Bankaları'nda her bir sorunun video çözümü de bulunuyor.

LGS'de Türkçede ağırlık paragrafta, matematikte ise problemlerde. Paragraf ve problemlerden soru kaçırmak istemeyenler için hazırlanan LGS Paragraf Denemeleri ve LGS Problem Denemeleri, tamamı video çözümlü ve tam LGS ayarında olan deneme sınavları ile LGS adaylarını paragrafa ve problemlere bakış açılarını güçlendiriyor, sınavda başarıyı şansa bırakmıyor.   

Kitapları incelemek için
tıklayın.
Üniversite adayları Tudem kaynaklarını tercih ediyor!

YKS yaklaştıkça nitelikli kaynak arayışı da artıyor. Sınava hazırlananların tercihi ise Tudem'in büyük ilgi gören TYT ve AYT kitapları oluyor.

Tudem TYT 6'lı Deneme Sınavı Seti, zorluk seviyesi ''Tam TYT Ayarı''na göre hazırlanmış, yeni nesil sorularla zenginleştirilmiş ve tamamı video çözümlü 6 adet deneme sınavı kitapçığı içeriyor. 

Setteki her bir kitapçık, TYT'de yer verilen soruların tarzına ve zorluk seviyesine uygun sorulardan oluşuyor. 

Türkçe, Sosyal Bilimler, Temel Matematik ve Fen Bilimleri bölümlerindeki sorular, TYT konu analizine uyumlu şekilde sunuluyor. 

Mobil ölçme özelliği de bulunan denemelerde, her bölümün başında yer alan karekodlar okutularak ilgili bölümdeki soruların video çözümlerine kolaylıkla ulaşılabiliyor. 

 
 
 
Damon Galgut ruhsal gerilimleri, yabancılaşma duygusunu ve iç sarsıntıları anlatmanın ustası. Bu kısacık romanda bile hayli metaforik öğe var. Bu öğeler aracılığıyla ırk ayrımının, aile kavramının, kimlik bunalımlarının, cinsel yönelimlerin, askerlik kurumunun, ötekileştirmenin karmaşık dünyalarına girip çıkabiliyoruz. Öldürülen domuzların çığlıklarının çocuklukta ve askerlik sonrasında farklı algılanması ise romanın gizli anahtarlarından yalnızca biri. Diğerlerini arayıp bulmak da edebiyatın hazzıyla buluşmak isteyen okuyuculara kalıyor zaten.

 
Mehmet Atilla, Damon Galgut'un Türkçedeki son kitabı Domuzların Güzel Çığlıkları'nı Cumhuriyet Kitap'a yazdı.
Bir ailenin sosyal medyayla imtihanı: Yankı Odası

Çizgili Pijamalı Çocuk'un yazarı John Boyne'un yeni romanı Yankı Odası, zengin bir üst sınıfa mensup olan Cleverly ailesi üstünden sosyal medya bağımlılıklarımızı, 21. yüzyılda hepimizin tanıklık ettiği hızlı yaşam, tüketim çılgınlığı ve yozlaşmayı konu alırken insanın bunlarla verdiği savaşı işliyor.


 
Ayça Dündar, John Boyne'un sosyal medyayı altüst eden Yankı Odası kitabını Oksijen'de değerlendirdi.    
Salvador Dali tuvale yazdı, Asuman Portakal deftere...

İnsanoğlunun görülenin aksine görülmeyen kısmında, bilinçaltında ne tür derinlikler olduğunu sorgulayan ve bunu eserlerine katan Dali, bunu sembollerle yaptı. Yazar Asuman Portakal ise dâhinin eserlerinden eser yarattı. 


 
Nilgün Çelik, Asuman Portakal'ın yeni kitabı Dali'nin Dehası'nı Edebiyat Haber için inceledi.
Aslında çocukların hayallerine bir şey katmak için değil, kendi hayallerimi çocukların hayallerinin düzeyine çıkartabilmek için yazdım Kahkaha Kasabası'nı. Bence hiçbir yetişkinin hayal gücü, çocukların hayal gücünün seviyesinde değil. Hayatla yüzleştikçe hayal gücü köreliyor. 
 
Ajandakolik'ten Nilüfer Türkoğlu, usta yazar Altay Öktem ile son kitabı Kahkaha Kasabası'nı konuştu. 
''Tam bir başarı için azıcık çılgınlık her zaman lazımdır'' diyen, her çılgınlığını yeni bir zafere taşıyan Salvador Dali'nin dünyasına sızmak, onun olmazsa olmazlarını (çekirgelerini, karıncalarını, eriyen saatlerini, çekmecelerini, gergedan boynuzlarını, salyangozlarını, yumurtalarını, ayakkabılarını...) Asuman Portakahn sakin, içtenlikli, serin öykülerinin içinde gezerken sezmek, yakalamak için de buluşmalısınız Dali'nin Dehası'yla.

Cumhuriyet Kitap'tan Yunus Bekir Yurdakul, Asuman Portakal'ın yeni öykü kitabı Dali'nin Dehası üstüne kalem oynattı. 
 Barış İnceDamon Galgut'un beğeniyle okunan Domuzların Güzel Çığlıkları romanını BirGün Pazar'a yazdı: Kavganın ortasındaki sıradan insanın çığlığı...

• Cary Fagan'ın yaşsız öyküsü Küçük Mavi Sandalye Sanat Kritik'ten Dilek Büyük'ün radarına takıldı: Bazen dünyayı dolaşırsın, vardığın yer başladığın yerdir.

Boda Kedi'den Serkan Murat Kırıkçı, Dimitris Sotakis'in son harikası Yarım Kalp'i yorumladı: Yarım Kalp: Diğer yarımız bir yerlerde...

Altay Öktem'in yeni masal kitabı Kahkaha Kasabası, Gazete Duvar'a konuk oldu: Çünkü dünya, gülünce çok daha güzel.

• Nuri Kurucu'nun en yenisi Bu Nasıl Mucit? Edebiyat Haber'de tanıtıldı: Efsane mucit Bay Sonra geri döndü!

Maja Lunde'nin uluslararası çoksatanı Arıların Tarihi, Sanat Okur'un merceği altında: Arılar olmasa hayatımız nasıl olurdu?

• Ben Davis'in kendi yaşamından yola çıkarak kaleme aldığı Kahraman Postacının Gizli Planı, ArtfulLiving'in manşetlerine yerleşti: Bisiklet sırtında bir macera!
 
 
Sosyal medya aracılığıyla okurlarımızdan gelen yüzlerce paylaşım arasından birini seçtik. @aslinin.kitaplari'ye bu güzel fotoğrafı ve değerlendirmesi için teşekkür ediyoruz. 

Bir sonraki bültenimizde hangi takipçimiz yer alacak, biz de merakla bekliyoruz.  
 
 
​Copyright © 2024, Tudem Yayın Grubu, tüm hakları saklıdır.
Bu e-posta, Tudem Yayın Grubu iletişim listesine kayıtlı olduğunuz için gönderilmiştir. 

 
 
İş bu bilgilendirme e-postalarımız 6698 sayılı kanun kapsamında ilgili maddelere uygun olarak yapılmaktadır. 6698 sayılı KVKK Kanunu kapsamında Kişisel Veriler ile İlgili Aydınlatma metnimize www.tudem.com/KVKK adresinden ulaşabilirsiniz.