Resim: Ahmet Uzun
Baharın müjdecisi mart ayı, yoğun geçen belirli gün ve haftalar ajandasının yanı sıra yepyeni bir yayın döneminin de habercisidir aynı zamanda. Öyküden grafik romana, masaldan resimli kitaba ve hatta kurmaca dışı eserlere uzanan ''taze'' kitaplarımızla 2021 baharında da en yakın dostunuz olmaya kararlıyız. 
 
Geçtiğimiz yılların mart aylarında, geniş katılımlı faaliyetlerle kutlanan ''Bilim ve Teknoloji Haftası'', ''Orman Haftası'', ''Dünya Çocuk Şiirleri Günü'', ''Kütüphane Haftası'' gibi belirli gün ve haftaların, pandeminin olumsuz etkileri nedeniyle bu yıl büyük ölçekte çevrimiçi mecralara taşınması öngörülüyor. Bu bağlamda, okulların ve kültür merkezlerinin hayata geçireceği çevrimiçi çalışmalara esin vermesi adına, bültenimizdeki bazı tematik haberlere ve kitap öneri listelerine göz atmanızda yarar var.

Mart ayını yayın grubumuz için anlamlı kılan bir diğer başlık ise İyi Kitap'ın yaş günü şüphesiz. İlklerle ve daima yükselen başarı grafiğiyle 12 yılı geride bırakmanın sevincini yaşayan İyi Kitap, ilk günkü ideallerinden ve hedeflerinden taviz vermeden yoluna devam ediyor. 

Bu arada, dijital olarak yayınladığımız Bahar 2021 Genel Kataloğu'muz Tudem Yayın Grubu'nun kültür ve eğitim markalarından çıkan 1000'i aşkın kitabımızı tek bir çatı altında toplayarak, yayın koleksiyonumuz hakkında kapsamlı bir fikir sunuyor. Son olarak, Çiğdem Gündeş'in yazıp Mavisu Demirağ'ın resimlediği Kırmızı Ayakkabı'nın hareketli kitap edisyonunun, Danimarka merkezli Piboco uygulaması aracılığıyla dünya çocuklarına ulaşacak olması da mutluluğumuzu katlandırıyor.
 
Zihninizi, bedeninizi ve ruhunuzu canlandıracak mart ayı yolunuzu hep ''iyi kitap''lara çıkarsın!

Nisan bültenimizde görüşünceye değin, sağlıkla kalın...
Baharı yeni kitaplarla karşılamanın sevincini paylaşıyoruz...

İnsanlığı ortak bir deneyimde buluşturan böylesine benzersiz bir bahar dönemine, okurlarımız, yazarlarımız, çizerlerimiz ve çevirmenlerimizle omuz omuza; tazelenmiş umutlar ve keşfedilmeyi bekleyen yepyeni kitaplarla hazırlanıyoruz. 

Hanzade Servi, Obsesif-Kompulsif Bozukluk (OKB) hakkında farkındalık yarattığı Kumsal'ın Çizgili Dünyası'yla; Koray Avcı Çakman, yayıma hazırlanan bir kitabın okura ulaşma serüvenini sayfalarına taşıdığı Bir Kitabın Macerası'yla; Mavisel Yener, günlük ve anı türlerine dair değerli bilgiler aktardığı Günlük de Neyin Nesi? adlı eseriyle; Pelin Güneş ise ilkgençlik heyecanlarına odaklandığı Sıkıldım, İki Hafta Yokum isimli romanıyla yeni yayın döneminde okurlarını selamlıyor.

Savaş Atı'nın yaratıcısı, eserleri onlarca dile çevrilen İngiliz yazar Michael Morpurgo, yeni romanı Gölge ile bu kez gözünü Asya kıtasındaki insanlık dramına çeviriyor. Üç Çocuk, Bir Öğretmen ve Unutulmaz Bir Gün'ün bol ödüllü yazarı John David Anderson, son yapıtı Tuhaflıklar Ailesi Yollarda ile gizemli bir serüven eşliğinde aile bağlarının ve duyguları ifade etmenin önemine değiniyor. 

Büyük beğeniyle takip edilen ''Sen de Oku'' koleksiyonu yeni kitaplarıyla yoluna devam ediyor. Küçük Hekim ve Geceden Kaçış bu dönemin öne çıkan kitapları arasında yer alıyor. Koleksiyonun önemli bir uzantısı olarak, geçtiğimiz güz aylarında ilk meyvelerini veren ''Sen de Oku Klasikler'' seçkisi ise iyiden iyiye palazlanıyor. Hanzade Servi'nin tekrardan hayat verdiği Peter Pan, Mavisel Yener'in yeniden anlattığı Oz Büyücüsü ve Ümit Mutlu'nun duru bir yorum kattığı Denizler Altında Yirmi Bin Fersah, bahar aylarında okurlarla buluşuyor. 

Sizleri, Tudem Edebiyat markası altında raflardaki yerini alacak yeni kitaplarımızın, genişleyen koleksiyonlarımızın ve okuma kültürünün serpilmesi için projelendirdiğimiz güncel çalışmalarımızın tanıtıldığı kataloğumuza göz atmaya davet ediyoruz. 

Yepyeni tasarımı ve dopdolu içeriğiyle farklılaşan Tudem Bahar 2021 Yeni Çıkanlar Kataloğu'nu incelemek ve bilgisayarınıza indirmek için tıklayın
Turhan Selçuk'un çizgileriyle, siyasetin göbeğinde...

Desen'in, uzun ve titiz bir çalışmanın ardından gururla takdim ettiği ''Turhan Selçuk Seçkisi'', Türkiye'de sözsüz karikatürün öncüsü olan Turhan Selçuk'un mizahını genç nesillere de tanıtmak ve büyük ustanın kendi zamanının çok ötesindeki çizgilerine farklı bir bakış imkânı sunmak amacıyla tasarlanan, üç ciltlik nadide bir koleksiyon.
 
Selçuk'un, yıllar içinde çeşitli kitaplarda ve mecralarda yayımlanan siyah beyaz karikatürlerinin ayrıntılı bir kataloglama ve tematik düzenleme ile yayına hazırlandığı ''Turhan Selçuk Seçkisi'' üç kitaptan oluşuyor: Siyasetin GöbeğiManzara-i Umumiye ve İnsan Denen Garip Hayvan.
 
Seçkinin ilk halkası olan Siyasetin Göbeği, sanatçının, 1950-1995 yılları arasında, Türkiye'nin ve dünyanın seçkin gazete ve dergilerinde kendine yer bulan, bazıları farklı dönem ve mecralarda tekrar tekrar yayımlanarak yankı uyandırmış 80 karikatürünü bir araya getiriyor. 

Yayıma hazırlanmakta olan ikinci kitap Manzara-i Umumiye ise Mayıs ayında sanatseverlerle buluşacak.
''Turhan Selçuk ve Düşündürdükleri'' etkinliğinin ardından...

Desen'in Yayın Yönetmeni Ayşegül Utku Günaydın ile Desen'in yazar/çizerlerinden Hicabi Demirci, 10 Şubat Çarşamba akşamı ZOOM üzerinden gerçekleştirilen, ''Turhan Selçuk ve Düşündürdükleri'' isimli çevrimiçi etkinliğin konuşmacıları arasında yer aldı.

Çukurova Sanat Girişimi ve Altın Oran Düşünce ve Sanat Platformu işbirliğiyle hayata geçirilen etkinlikte ayrıca, Turhan Selçuk'un kızı Aslı Selçuk, Çukurova Sanat Girişimi Başkanı Çetin Yiğenoğlu ile Semih Poroy, Behiç Ak, Musa Kart gibi değerli karikatür sanatçıları da söz aldı. Turhan Selçuk'un hayatı ve yapıtlarıyla ele alındığı çevrimiçi yayının yöneticiliğini Altın Oran Düşünce ve Sanat Platformu kurucusu ve Sille Sanat Sarayı Onur Üyesi Haluk Uygur üstlendi.

Koç Holding A.Ş. Şeref Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyesi Rahmi M. Koç da, ilettiği özel bir mesajla dostu Turhan Selçuk'u sevgiyle andı. 
''Turhan Selçuk, ciddi anlamda Türkiye'nin belki de en beynelmilel karikatüristidir. En büyük özelliği esprileri keskin hatlarla ifade etmesiydi. Onun imza atmasına lüzüm yoktu. Karikatürün stilini gören Turhan'a ait olduğunu hemen anlar. Karikatürlerinde alt yazıya ihtiyaç hiç olmaz. Bakınca insanlar neyi hicvettiğini hemen anlarlar. Dolayısıyla hangi ülke insanı olursanız olun Turhan Selçuk'un bir politik karikatürünün manasını, tam olarak ne demek istediğini altyazıya ihtiyaç duymadan anlarsınız. Oysa birçok karikatüristin çizgilerinin altına neredeyse bir paragraf yazmak icap eder. Bilhassa politikacılar hakkındaki tenkitleri isabetli ama acımasız olurdu. Benim en sevdiğim karikatürü balık vurmak için dalan bir dalgıcın deniz dibinden havada uçan martıyı vurmaya kalkmasıydı. Bana bir denizaltıdan roket atılmasını hatırlatmıştı.''
 
Rahmi M. Koç
Son yirmi yılın en çok satan çocuk romanlarından biri...

Çocuk ve gençlik yazınımızın usta kalemlerinden Aytül Akal'ın efsane romanı Süper Gazeteciler-150. baskısı ile 250.000'i aşkın okura ulaştı!
 
''Süper Gazeteciler'', yedinci sınıfa giden dört arkadaşın kendi çabalarıyla hazırlayıp dağıttıkları Süper Gazete için araştırma yaparken karşılaştıkları olayları odağına alan, gizem ve heyecan dolu bir serüven.

Dört kitaptan oluşan serinin ilk halkasında, Evren ve Yener, yayına hazırladıkları gazeteye renk katması için dikkat çekici bir röportaj konusu aramaya girişirler. Bu arada, gazetede çalışmak için ısrarda bulunan Elif ve Selin'i atlatabilmek için de türlü numaralara başvururlar. Bir süre sonra karmaşık bir bulmacaya karışan gençler sıradışı bir kaçırılma olayının peşine düşerler...

Yüzbinlerin kitaplığına girmeyi başaran ''Süper Gazeteciler''in serüvenleriyle henüz tanışmayanlar, indirimli olarak www.tudem.com üzerinden ulaşabilirler.
Kırmızı Ayakkabı kitabı canlanıyor!

Çiğdem Gündeş'in yazıp Mavisu Demirağ'ın resimlediği Kırmızı Ayakkabı, ''The Red Shoe'' adıyla Piboco koleksiyonunda!
 
Farklı dillerden özenle seçtiği resimli kitapları dijital sanatlarla buluşturan Danimarka merkezli Piboco, dikkat çekici kitap koleksiyonuyla dünya çocuklarına benzersiz bir okuma deneyimi sunuyor.

Uçanbalık Yayınları'nın, The Black Cat Agency işbirliğiyle hareketli kitap haklarını sattığı Kırmızı Ayakkabı, Piboco'nun App Store ya da Google Play Store uygulamaları üzerinden kolaylıkla temin edilebilir.

2 haftalık ücretsiz deneme seçeneği de bulunan Piboco uygulamasını telefon, tablet veya bilgisayarınıza indirip, Kırmızı Ayakkabı'nın nefes kesici hareketli edisyonunun tadını çıkarabilirsiniz.
 
Keyifli okumalar, keyifli seyirler!

Kırmızı Ayakkabı'nın tanıtım videosu için tıklayın.
 
Günlük de Neyin Nesi? 

Yaşadıklarım tazeyken, günlüğüme sıcağı sıcağına not etmeye ilkokul çağlarında başladım. Başlangıçta bunu eğlenceli bulduğum için yapıyordum. Sınıfımızda yaşananları biraz daha komikleştirerek yazmak (öyküye ilk yaklaşımlar), hüzünlendiğimde günlüğüme dizeler karalamak, kendimi yazarak ifade etmeyi öğretti bana. Yıllar ilerledikten sonra fark ettim ki unutmaya ve zamana direnen tek şey yazıymış. İyi ki günlük tutmuşum. Kişisel sevinçlerimizi, hüzünlerimizi, yolculuklarımızı günlüğümüzde saklamak aslında kendi şifrelerimizi de satırlara aktarmak anlamına geliyor. Günlük tutarak kendi sürecimi izleyebildim, kendimle hesaplaştım, ''şimdi''yi dinlemeyi, koklamayı, duymayı, gözlem yapmayı öğrendim. Günlüğüme hedeflerimi yazmışım çocukken; hem diş hekimi hem de yazar olmak istediğimi fısıldamışım sayfalara. Yazarken gerçekleşme olasılıklarını da artırmışım aslında. Günlük tutmak hem öz disiplin sağlamama yardım etti hem de yazarlık için iyi ısınma alıştırmaları yapmış oldum. Böylece zihnim ve bedenim yazı disiplini için hazır hâle geldi.

Çocukluğumdan bu yana günlük tutmanın yazarlığımın ilk adımlarını oluşturduğunu fark ettiğimde bunu okurlarımla da paylaşmak istedim. ''Günlük de Neyin Nesi?'' sorusunun yanıtını okurlarla birlikte ararken günlük ve anı türünün karıştırıldığını gördüm. Bu nedenle, türler arasındaki incelikleri vurgulayan, edebiyatta öne çıkmış farklı örnekleri kitaba aldık. Bunun yanı sıra, kendi günlüklerimden ve anılarımdan da örnekler verdim. Okurun da kitaba katılımına olanak sağlayacak etkinlikler hazırladım. Eğlenceli bir atölye kitabı olması için tasarımı da çok önemliydi. Yayın yönetmeni, editör, tasarımcı üçgeninde sağlam bir takım çalışması yapılınca kitap her şeyiyle hayal ettiğimiz gibi yayımlandı. 

Umarım herkese esin kaynağı olur.

Mavisel YENER

 
Günlük de Neyin Nesi? kitabını incelemek için tıklayın.
Storytel'deki sesli kitap koleksiyonumuz genişliyor!

Sahilde, parkta, hatta bisiklet sırtında; Tudem'in kitapları dilediğiniz zaman kulağınızda...

Tudem Yayın Grubu'nun geniş kitlelere ulaşarak klasiğe dönüşen Çöp Plaza-1, Sisin Sakladıkları, Kapiland'ın Kobayları, Yuan Huan'ın Kulübesi, Almarpa'nın Gizemi, İstanbul Perisi, Kayıp Kitaplıktaki İskelet-1, Mutluluk Sokağı, Bisiklet Yarışçıları, Ama Bu Çocuk Defolu, Süper Gazeteciler-1, Kırmızı Arabanın Hayaleti, Parmak Uçları, Yo-Yo, Hayal Sözleşmesi, Mavi Zamanlar, Sonsuzluk Kütüphanesi, Amber'in Zaman Kapsülü, Hayal Küre, Teneke Uygarlığı, Yokyüzler-1 İkiz Gezegenler, Fincan Teyzenin Kurabiyeleri, Parktaki Gergedanlar, Savaş Atı ve Balinalar Geldiğinde isimli romanları Storytel'in sesli kütüphanesinde!

Yetkin Dikinciler gibi usta oyuncuların yanı sıra, deneyimli seslendirme sanatçılarının ya da yazarlarımızın kendi sesinden yayına hazırlanan sesli kitaplarımız, dünyanın her yerindeki Storytel aboneleri tarafından dinlenerek edebiyatın sınırlarını bir kez daha genişletiyor.

Sesli kitaplarımızı keşfetmek ve kendi sesli kütüphanenizi oluşturmak için Storytel'in web sayfasını ve sosyal medya hesaplarımızı takipte kalın!
Çevrimiçi etkinlikler sayesinde uzaklar yakınlaşıyor...

Sevilen yazarlarımızdan Beyza Akyüz, 22 Şubat pazartesi günü, İstanbul Maltepe Nezahat Aslan Ekşioğlu İlkokulu 2. sınıf öğrencileriyle çevrimiçi bir etkinlikte buluştu.
 
Beyza Akyüz'ün Malatya'dan bağlandığı etkinliğe çocukların ilgisi büyüktü. 
 
Yazarın ''Uçan Fare ile Hayalet Hayri'' isimli üç kitaplık serisi ekseninde düzenlenen söyleşide; doğaya saygı, arkadaş ilişkileri, okul yaşamı, meslek seçimi gibi önemli konulara değinildi, farklılıkların zenginliği üzerine tartışıldı. 
 
 
Yazarımız M. Banu Aksoy sizin için seçti: 


​ELMA SURAT'IN AKILALMAZ HAYATI 
Jean-Jacques Sempé

Biri beş, biri altı yaşında, birbirinden çok farklı görünümlere sahip iki kız çocuğu düşünün. Bu iki çocuk, bir yaz günü tesadüfen aynı anda, aynı yerde bulunma şansına sahip olur ve tanışırlar. Öylesine, kendiliğinden oluveren tanışmanın aksine, sonraki yıllarda muhteşem bir arkadaşlık, sayısız anıyla dolu bir çocukluk geçirirler. Bu anıların içinde Sempé'nin de önemli bir yeri olduğunu söylemeliyim. Çünkü bu ikilinin yapmayı en sevdiği şeylerden biri kitaplarını ve yiyeceklerini alıp, apartmanın arkasındaki çimenlere oturup kitap okumaktır. Favorileri ise o zamanlar Arkadaş Kitaplar etiketiyle basılmış, Sempé ve Goscinny imzalı ''Pıtırcık'' kitaplarıdır.
 
Ne var ki güzel anılar bir gün son bulur. Kızlardan önce yaşı büyük boyu kısa olanı, çok geçmeden de yaşı küçük boyu uzun olanı taşınır. Bağlar kopuverir. ''Pıtırcık'' kitapları kızların küçük olanıyla gider. Kızların büyük olanı ise birkaç yıl sonra ablasının ona armağan ettiği, bu kez Can Yayınları etiketiyle yayımlanan ''Pıtırcık'' ciltlerini bağrına basar.
 
Sempé'nin çizgisini ne zaman görsem 36 yıl öncesine, ilk arkadaşım Zeynep'in tam karşısına ışınlanırım. Geçenlerde elime aldığım Jean-Jacques Sempé imzalı Elma Surat'ın Akılalmaz Hayatı'nı okurken belki de bu yüzden çok etkilendim.
 
Kitabın kahramanı Savaş Kızıltaş'ın ''Elma Surat'' diye anılmasının nedeni olur olmadık anlarda kızarıvermesidir. Ne periler, ne de doktorlar kendini başkalarının yanında çok rahatsız ve yalnız hisseden Savaş'ın derdine derman olur. Ona gereken şey onu olduğu gibi kabul edecek iyi bir dosttur. O dost apartmana yeni taşınan ve sürekli hapşırıp duran Barış Bahçetırmığı'ndan başkası değildir. Elma Surat ile arkadaşı, bir araya geldikleri andan itibaren muhteşem bir çocukluk geçirirler. Ta ki içlerinden biri taşınana kadar... Durun ama üzülmeyin! Kitabın sonunu elbette söylemeyeceğim; fakat Savaş Kızıltaş ile Barış Bahçetırmığı'nın yollarının tekrar kesişeceğini söylesem içinize su serpilir mi?
 
Peki ya Zeynep ve ben? Biz uzun zaman önce birbirimizi tekrar bulduk. İşin güzel yanı, aradan yıllar geçmemiş gibi, kaldığımız yerden devam ettik.
 
Gerçek dostluğun değerine şapka çıkaran Elma Surat'ın Akılalmaz Hayatı, bence o dosta sahip olan herkes tarafından okunmalı...

 
* Elma Surat'ın Akılalmaz Hayatı / Yazan ve Resimleyen: Jean-Jacques Sempé / Türkçeleştiren: Damla Kellecioğlu / Desen Yayınları / 2021 / 128 sayfa / Resimli Kitap / Her Yaş
 
 
Yetenekli illüstratörlerimizden Ahmet Uzun ile ''çizginin ucunda''...


Ahmet Uzun'u resim yapmaya iten şey neydi?
Ne zaman resim yapmaya başladığımı hatırlamıyorum diyebilirim. Kendimi bildim bileli çiziyorum. Çocukluğumda, resim yapmak benim için oyuncaklarla oynamakla eşdeğerdi, şimdi de benzer duyguları yaşadığımı ifade edebilirim. Okula başlayana kadar her çocuk resim yapar diye düşünüyordum… İlkokul, ortaokul ve lise hayatımda sürekli çizmeye devam ettim. Daha sonra, babamın desteği ve yönlendirmesiyle güzel sanatlar fakültesine gittim ve çizgi film-animasyon bölümünden mezun oldum.
 
Bağımsız çalışan bir çizer olarak gününüz nasıl geçiyor?
Genelde sabahları erken uyanmaya çalışıyorum. Hangi çizimlerin sırada olduğunu not aldığım bir defterim var. Her sabah oradaki sıraya göre çalışıp, gece yatarken de tamamlanan işlerin üzerini karalıyorum. Bahsettiğim defterleri de saklıyorum bu arada. Zaman içinde neler çizdiğimi, ne zaman neleri yaptığımı görmek iyi hissettiriyor. Sürekli çiziyorum, bir çizime ara verdiğimde başka bir yerde karalamalar yapmaya devam ediyorum. Vakit buldukça da çizgi romanlar ve çocuk kitapları okuyorum. 
 
Hayatı çizginin ucunda görmek nasıl bir duygu?
Başka bir meslekle ilgilensem muhtemelen tüm boş vakitlerinde çizim yapmaya çalışan biri olurdum. Şu an mesleğimin çizerlik olması benim için çok değerli. Ortaokuldaki resim öğretmenim, ''Çizim yapmayı seversen, hiç çalışmadan sürekli ve sadece çizim yaparak para kazanabilirsin,'' demişti. Şu an tam olarak o zamanlar söylediği şey oluyor. Çizim yapıyorum ve istediğim gibi yaşıyorum.
 
Ahmet Uzun'un paletinden genelde ne tür işler çıkıyor? Çizim serüveninizde sizi etkileyen özel bir isim oldu mu?
İllüstrasyon ağırlıklı çizimler yapıyorum. Dergilere, yayınevlerine illüstrasyonlar, kitap kapakları, öykü resimlemeleri ve tasarımlar hazırlıyorum. Olabildiğince farklı işler peşinde koşturmaya çabalıyorum. Ayırt edilebilir bir çizgi tarzımın olmasının yanında, farklı şeyler denemek de benim için çok önemli. Dizi ve filmler için animasyon çizimleri yaparken, aynı zamanda  çocuklar için rengârenk resimler yapabilmek, farklı konular için farklı duygular yakalayabilmek heyecan verici bir durum. Her çizim, benim için bir öğrenme süreci aslında. Yetişkinler için yaptığım çizimlerde konuyla alakalı araştırmalara dalmak, çocuklar için dosya resmederken o hayal dünyasını yakalamaya çalışmak çok keyifli. Özel olarak bir isim olmasa da çevremdeki tüm çizerleri takip etmeye çalışıyorum. Neler yapıldığını görmek ilham verici.
 
Tudem Yayın Grubu ile yollarınız nasıl kesişti?
İlişkimiz, Tudem Edebiyat Ödülleri Resimli Kitap Yarışması için yazar arkadaşım Tuba'yla birlikte hazırladığımız kitabın üçüncülük ödülüne değer görülmesiyle başladı. Bizimle iletişime geçen Telif Eserler Yayın Koordinatörü Hülya Dayan'la kitabımızın son şeklini alması için çalışmaya başladık. Bu süreçte çok özel bir seri olan ''SEN de OKU Klasikler''den Denizler Altında Yirmi Bin Fersah ile Gulliver'in Gezileri kitaplarını resimledim. Bundan sonra da birçok resimli kitap projesine imza atacağımıza inanıyorum. :)
 
 
Çevirmeni Başak Bekişli'nin gözünden Dorothy Parker'ın Toplu Öyküler'i


Dorothy Parker'ın öykülerini okumak, onun size uzattığı eli yakalayıp, hem ışıl ışıl partileri hem de derin buhranlarıyla Caz Çağı'nı yaşayacağınız bir yolculuğa çıkmak gibi. Bu öykülerin çevirisini yapmak ise, o yolculukta dost olduğunuz Dorothy'yle bir partide karşılaşıp sakin bir köşe bulduktan sonra, ''Sonunda baş başa kaldık, artık rahatça sohbet edebiliriz,'' demeye benziyor.
 
Daha Delidolu Yayınları'nın çeviri teklifinde Dorothy Parker'ın adını gördüğüm anda, Parker'ın (tüm muzipliğiyle) bana göz kırptığını hissetmeden edemedim. Okuduğum kitaplar, izlediğim filmler bende çok küçük yaştan itibaren yirmili yılların dünyasına karşı dinmek bilmeyen bir merak uyandırmış olduğundan, Dorothy Parker da, o dönemin simge isimlerinden biri olarak, benim için şu hiç tanımadığımız hâlde çok iyi tanıyormuş gibi hissettiğimiz, hakkında neredeyse hiçbir şey bilmiyorken bile benimseyebildiğimiz kişilerdendi. Bu şekilde onunla daha derin bir bağ kurabilme şansını asla kaçıramazdım.
 
Onun peşine takılarak başladığım çeviri sürecinde, alaycılığını, sivri dilini, esprilerini hiç esirgemeden işaret ettiği hayatları izleyip onunla birlikte güldüm; kendimi onun ''suç ortağı'' gibi görür oldum. Yeri geldiğinde, bütün o amansız havasına rağmen hiç de acımasız olmadığına, karakterlerine sıcaklıkla da yaklaşabildiğine tanık olup ona her zamankinden daha fazla saygı duydum. Dönemin insanlarına yönelik eleştirilerini düşünürken, yalnızca onun dünyasında değil, kendi günlük yaşamımda da insanları (hatta kendimi de) gözlemlemeye başladığımı fark ettim ve Parker'ın, ''Al işte, ben dememiş miydim?'' der gibi bir tavırla, varlığını her an hissettirdiği günler, haftalar yaşadım. Zaten Dorothy Parker bir kez kanınıza girdi mi, ondan kurtulmayı istemek bile neredeyse imkânsız.
 
Elbette böyle bir zekâyla, böyle incelikli bir dille yazılmış öyküleri, kimselere benzemeyen bir kadının zihnine girip de onun yazar kimliğine bürünmeye çalışarak farklı bir dile aktarmanın zorlu bir görev olacağı kesindi. Ne zaman bir cümleyi anladığınızı düşünseniz, ''Burada söylemek istediği gerçekten bu mu?'' diye sorduran bir yazar var karşınızda. Fakat o sizi zorladıkça daha fazlası için can atmadan da edemiyorsunuz.
 
İki cilt, kırk sekiz öykü... Yanınızdan bir an olsun ayrılmayacak, benzersiz bir yol arkadaşıyla böyle derinlere daldıktan sonra, Dorothy Parker'ın uzattığı eli tuttuğunuza pişman olmayacaksınız.


* Dorothy Parker Toplu Öyküler: Yarın Berbat Bir GünÇıplakları Giydir / Yazan: Dorothy Parker / Türkçeleştiren: Başak Bekişli / Delidolu Yayınları / Öykü / Yetişkin
 
 

Bir Devekuşu Her Şeyi Yapabilir!
Yazan ve Resimleyen: Oğuz Demir

Oğuz Demir'in imzasını taşıyan Bir Devekuşu Her Şeyi Yapabilir!, kişisel özelliklerin güzelliğini vurgulayan, eğlenceli, kıpır kıpır bir resimli öykü.

Her zaman hep daha fazlasını isteyenlere eleştirel bir pencereden bakan bu matrak kitap; hayatını ''keşke''lerle geçiren bir devekuşunun adım adım kendini gerçekleştirmesini anlatıyor.

Video için
tıklayın
 
 

Aşk eski bir yalan

Banu Yıldıran Genç, Çıplakları Giydir ve Yarın Berbat Bir Gün Notos'ta değerlendirdi.

Küçük olanın büyük resimdeki değeri

Özgür Taburoğlu, Alışveriş Merkezinde Yaşayan Adam
'ı, oggito.com'dan Aynur Kulak'a anlattı. 

• Ali Bulunmaz, Çıplakları Giydir'i gazeteduvar.com.tr için değerlendirdi: ''Yeni dünyanın eşiğindeki kadınlar ve erkekler''

• Cemran Öder, Bu Şehrin Mutfaklarında Bıçak Yok'u Hürriyet Kitap Sanat'ta inceledi: ''Halep'in edebi soluğu''

• Feryal Saygılıgil, Yarın Berbat Bir Gün ve Çıplakları Giydir'i İyi Kitap'ta değerlendirdi: ''Bir zamanlar Amerika'da''

• Serkan Parlak, Editör Ne İş Yapar? edebiyathaber.net için yazdı:
''Editörlük hakkında her şey''


• Özgür Taburoğlu Alışveriş Merkezinde Yaşayan Adamajandakolik.com'dan Nilüfer Türkoğlu'na anlattı: ''Yavaşlamayan bir dünyanın felaketlere ne kadar açık olduğunu öğrendik'' 

• Betül Kanbolat, Kadınların Nesi Var?birgun.net'e yazdı: ''Mizah ve çizgilerle kadın''

• Ebru Altın Çapçı, Elma Surat'ın Akılalmaz Hayatı'nı ikicaybiriacik.com'da değerlendirdi: ''Sıcacık bir dostluk hikâyesine buyurmaz mıydınız?''

• Nişan Mesut Oyardı, Bir Dileğim Var sol.org.tr'de inceledi: ''Dilekler tıpkı hayallerimiz gibi rengârenk''

• Deniz Poyraz, Yalınayak Gen 8: Ölüm Tacirleri'ni İyi Kitap'ta değerlendirdi: ''Şu anda bile savaşan pek çok insan var, neden?''

Beyza Akyüz, yeni kitabı Sürmeli Kedi'nin Arayışı'nı ve yazın serüvenini ajandakolik.com'a anlattı: ''İnsanın dünyada bıraktığı izlerden biri ağzından çıkan sözler''

• Sema Aslan, Kumsal'ın Çizgili Dünyası'nı İyi Kitap'ta inceledi: ''Takıntısı olmayan var mı?''


• Toprak Işık, Dudak Uçuklatan Teknoloji Maceraları'nı İyi Kitap'ta değerlendirdi: ''Bu asansör aklınızı alır''

 
 
 
Çeviri Eserler Koordinatörümüz Begüm Özbayram sizin için seçti:


TİLKİ 8
George Saunders

''Hikaayenin sonu mutlu olsun istiyosanız, daha iyi İnsanlar olmaya çalışmalısınız.''

Tilki 8 insanlara yazdığı mektubu böyle bitiriyor... İyi insanlar olmaya çalışmak? Belki de, içinde yaşadığımız dünyada, hepimizin tekrar tekrar üzerine düşünmesi gereken bir konu bu. Hayalleri olan, herkes gibi sevgiyi arayan ve kendi tabiriyle insanca konuşan bir Tilki'nin gözünden, aslında yıllardır bizlere anlatılan masalların, farklı anlamlar taşıyabileceğini düşündünüz mü hiç?

Doğayı yok ederek kendine yer açtığını sanan insanlık, nelere sebep olduğunun, hangi canlı türlerinin yaşamına bilinçsizce son verdiğinin, hangilerini evsiz, aç ve susuz bıraktığının farkına varmayı henüz başarabilmiş değil. İşte bu novellada, Tilki 8'in gözünden yaşadığı tüm bu süreçlere tanıklık ediyoruz. Tek farkla! Tilki 8 pes etmeye gönüllü değil. Onun hâlâ insanlardan umudu var. İnsanlara güveniyor ve onlara kendini anlatmaya çalışıyor. Bazı insanlar ona sevgiyle kucak açarken bazıları ise onu, hayatı boyunca unutamayacağı anılarla bir başına bırakıyor. Ancak Tilki 8 asla pes etmiyor. Evini, arkadaşlarını kaybettikten sonra yoluna devam ediyor ve kendine yeni bir hayat kuruyor. Artık daha farklı sorumlulukları var. Yaşadıkları ne kadar üzücü olursa olsun, hayata devam etmek ve umutlu olmak zorunda, çünkü çocuklarını yetiştirirken mutsuz bir baba olmak istemiyor. Ancak Tilki 8'in yeniden umutlu olabilmesi için kafasındaki soru işaretinin de cevaplanması gerekiyor. Sorduğu soru çok basit gibi görünse de belki de cevaplanması en zor sorulardan: İnsanların sorunu ne? Birlikte yaşayabilmek o kadar güzelken, neden insanlar hayvanlara karşı son derece acımasız olabiliyor? İşte tam da bu noktada, Tilki 8'imizin tavsiyesini duymaya ve birlikte yaşamayı devam ettirebilmek için onun söyleyeceklerine kulak vermeye ihtiyacımız var. Daha iyi insanlar olmak!


* Tilki 8 / Yazan: George Saunders / Resimleyen: Chelsea Cardinal / Türkçeleştiren: Niran Elçi / Delidolu Yayınları / 2021 / 64 sayfa / Novella / Yetişkin
Sosyal medya aracılığıyla okurlarımızdan gelen yüzlerce paylaşım arasından birini seçtik. @uzayinkitaplari'na bu güzel fotoğraf ve değerlendirme için teşekkür ediyoruz. 

Bir sonraki bültenimizde hangi takipçimiz yer alacak, biz de merakla bekliyoruz.  
 
 
35 yaşına gelene kadar yazmak fikri aklımda yoktu. Blog tutuyordum, çeviri yapıyordum ama altında imzam olan bir edebiyat eseri ortaya koymak aklımın ucundan geçmemişti. Fakat baba olunca iş değişti. Kızım Türkiye'den uzakta, çift dilli bir evde dünyaya geldi. Türkçeyi öğrenebilecek mi, ne kadar iyi öğrenecek gibi sorular kafamı meşgul ediyordu. Beni yazmaya iten şeylerin başında işte bu endişe vardı.
 
Yazmak zaman içinde kızımla aramda yeni bir bağ hâline geldi. Onun için yazıyorum, ondan ilham alıyorum; dahası, önce onun beğenisine sunuyorum. Sonra bu bağ diğer aile fertlerine doğru genişledi. Yazdığım her şeyi önce küçük ve büyük aileme okurum. Ancak kendilerinden olur aldıktan sonra ''görücüye'' çıkarıyorum.
 
Kısacası, eskiden ''yazmasam da olurdu.'' Ama artık bu bağdan vazgeçmem imkânsız. Şimdi hayatımdaki en keyifli, en iyileştirici şeylerin başında geliyor yazmak.

 
Mustafa Kemal Yılmaz                                                                           
 
 
 
ŞUBAT ayında yayımlanan yeni kitaplarımızı
incelemek için tıklayın.
 
ŞUBAT ayında tekrar baskısı yapılan kitaplarımızı incelemek için tıklayın.
 
 
Tudem'in tüm yayınları tek bir katalogda!

Tudem Yayın Grubu bahar döneminde de çocukları ve yetişkinleri hak ettikleri iyi kitaplar ve nitelikli eğitim yayınlarıyla buluşturmayı sürdürüyor.

Yayın grubu bünyesindeki Delidolu, Desen, Tudem Edebiyat, Uçanbalık, Tudem Eğitim, BlokTest, BilgiKüpü ve Uçanbalık Eğitim markalarından çıkan bini aşkın kitabın yer aldığı Bahar 2021 Genel Kataloğu okurlara yine dopdolu bir sezonu müjdeliyor.

Tudem Yayın Grubu'nun marka ve yaş gruplarına göre listelenen kitaplarıyla ilgili daha fazla bilgi için www.tudem.com adresini ziyaret edebilir, tüm markalarına ait ayrı sosyal medya hesaplarını takip edebilirsiniz. 

Tudem Bahar 2021 Genel Kataloğu'nu incelemek ve bilgisayarınıza indirmek için tıklayın. 
Türkiye'de çocuk ve gençlik edebiyatı alanında yayımlanan tek dergi olan İyi Kitap 12 yaşında!

İlk sayısı 2009 yılının Mart ayında yayımlanan dergi, o tarihten bu yana iyi kitapların izini sürüyor ve okurlarını ''iyi kitap''larla buluşturuyor.

İyi Kitap'ın Yazı İşleri Müdürü Safter Korkmaz yaptığı açıklamada düşüncelerini şu şekilde dile getirdi: ''Tam 12 yıldır, alanında ilk ve tek olmanın omuzlarımıza yüklediği sorumluluk duygusundan ve ilkeli yayıncılık anlayışımızdan ödün vermeden 'kendi geleneğimizi' yaratmanın ve bunu başarıyla sürdürmenin haklı gururunu yaşıyoruz. 132 sayıdır, çocuk ve gençlik kitaplarından derlediğimiz güncel örnekleri takipçilerimizle buluşturmakla kalmıyor; çocuk edebiyatının sorunlarına işaret ediyor ve çözüm yolları öneren bir yayın çizgisi izlemeye gayret gösteriyoruz. İlk sayıdan bu yana, kimi zaman övgüleri kimi zamansa yergileriyle ama hiç azalmayan destekleriyle varlıklarını hep yanımızda hissettiğimiz okurlarımıza ve elbette değerli katkılarıyla dergimizi var eden yazarlarımıza teşekkürlerimizi borç biliriz.'' 


Bu vesile ile, Tudem Yayın Grubu yazarlarından bir kısmının, İyi Kitap'ın 12. yaşgünü için tarafımıza ulaştırdıkları kutlama mesajlarını sizlerle paylaşmak istiyoruz:
İyi Kitap, ufkumuzu genişleten sayısız dosya konusu kadar edebî eserlerin değerlendirilmesinde de harika görevler üstlendi. Onlarca eserden, sayesinde haberdar oldum. Ayrıca kitabımın doğumunu beklediğim o mesut an kadar İyi Kitap'taki değerlendirmesini okumayı da heyecanla bekliyorum ve her değerlendirme sonrası yeni yazma heyecanlarıyla doluyorum. İyi Kitap'ı hayata geçiren herkese teşekkür ederim.

Aşkın Güngör
İyi Kitap yayın hayatına atılırken ne söylendi, ne iddia edildiyse, hepsi gerçekleştirildi. Dergi gerçekten de çizgisinden sapmadan, düzeyini düşürmeden, bir reklam dergisine dönüşmeden; uzun soluklu, bağımsız, sahici bir kitap tanıtım dergisi oldu. 
Her şeyin hızla tüketildiği, heveslerin kısa sürdüğü, yapılan iyi şeylerin yok edilmeye çalışıldığı bir ortamda kararlılığını 12 yıldır sürdüren İyi Kitap ekibini içtenlikle kutlarım. 

Aytül Akal
Her yazar yapıtına son noktayı koyduğunda, onun biricik olduğunu düşünür. Kitap olarak basılıp ellerinden uçtuğunda ise, gereksindiği yalnızca meraklı, heyecanlı bir okur değildir. Onu değerlendirecek bir ''eleştirmene'' de göz kırpar. İyi Kitap, bu alanda çok önemli bir işlevi yerine getiriyor. Yıllardır kararlılıkla, titizlikle çocuk ve gençlik edebiyatına eğiliyor. Üstelik çiçek bahçesi gibi, çocuk bahçesi gibi... Ömrün çok uzun olsun İyi Kitap.

Ferda İzbudak Akıncı
İyi Kitap! Demek 12 yıl olmuş!
İyi Kitap'ı seviyorum.
Farklı seslerden farklı kitaplar üzerine bilgi almak, sevinmek az şey değil. Dünyamızdaki anlamlı, güzel ürünlerden biri.
Yolu açık olsun, büyüsün, daha çok insana ulaşsın. Emeği geçenlere kocaman bir TEŞEKKÜR!

Habib Bektaş
İyi Kitap, çantasında harika sohbet konularıyla her ay ziyaretinize gelen vefalı bir can dost. Her ziyaret öncesi, hem ne giydiğini (yani kapağını) hem de size kaç kere ''bu kitabı almalıyım'' dedirteceğini merak ediyorsunuz.
Bu ay onu, çikolatalı pastayla bekleyin. Çünkü iyi ki doğdu. Ve iyi dostların, her zaman kitap kokan sayfaları vardır.

Hanzade Servi
İyi Kitap bazen Kaf Dağı'nın ardından, bazen fantastik bir dünyadan, bazen yemyeşil bir ormanın derinliklerinden seslenerek bizi yeni çıkan kitaplarla buluşturuyor; edebiyatın büyülü dünyasının kapılarını aralıyor. Satır satır, sayfa sayfa daha nice yolculuklara çıkmak dileğiyle... İyi ki varsın İyi Kitap!
 

Koray Avcı Çakman
12 yıldır yazara, okura, ressama, çevirmene, yayıncıya, alanın tüm emekçilerine yalnız olmadığını hissettiren, yüzü edebiyata dönük bir tuvaldir İyi Kitap. Orada bir derginin ötesinde gördüklerim var: emek, umut, sosyal sorumluluk, heyecan, tarihe düşülen notlar, zamanın sessizce akıp gidişi ve pek çok şey...  Nice yaşa...

Mavisel Yener
İyi Kitap'ın okur-yazar-yayıncı etkileşimine yapmakta olduğu katkıyı bir sosyal sorumluluk projesi çerçevesinde algılıyorum. Bu açıdan çok saygıdeğer bir çalışma. 12 yıl önceki kucaklayıcı tutumun sürdürülüyor olması da ayrı bir övgüyü hak ediyor. Bugünlere getirenleri ve yarınlara taşımakta olanları kutluyorum, başarılar diliyorum.

Mehmet Atilla
İyi Kitap tam 12 yıldır alternatifsiz biçimde yola devam ediyor. Gönlüm daha fazla insana ulaşmasını istiyor. Öğretmenlere, edebiyatçılara, yazar olma arzusu taşıyan gençlere, anne-babalara... Çünkü içindeki eleştiriler, binlerce kitaba dokunmuş insanlar tarafından hem samimi bir üslupla hem tarafsızca yapılıyor.   

Miyase Sertbarut
Kriterlere dayanan nitelikli eleştiriye çok ihtiyacımız var. Bunun için özgürlük ve birikim gerekli. Yıllardır İyi Kitap'ta yazarken kendimi hiç kısıtlanmış hissetmedim. Şimdiye kadarki yayın yönetmenlerine ve derginin masraflarını karşılayan Tudem Yayın Grubu'na teşekkürler. İyi Kitap, iyi ki doğmuş. Nice 12 yıllara kavuşacağından ve daha da iyi olacağından eminim.

Toprak Işık
22 Mart Dünya Çocuk Şiirleri Günü
 
Toplumsal ve duygusal birer canlı olarak biz insanlar,
önce basit uyaklı dizeleri yineleyerek
çocukluğumuzda dil bilinci edinmeye başlarız.
Küçük yaşlarda bile düşünce ve yoğun duygularımızı
öncelikle geliştirdiğimiz dilimiz aracılığı ile dışa vururuz.
 
Duygularımızın dışa vurumu için
diğer sanatlardan önce şiire başvururuz.
Çünkü yüzeysel bir bakışla,
içsel yapımızda kendiliğinden oluşan,
yapım maliyeti olmayan, duygu özeti bir sanattır şiir.
Ne mutlu ki herkes kendi birikimince şiir yazabilir.
 
Çoğumuz, özgün bir birey olduğumuzu
belki de önce kendimize kanıtlamak için
yaşamımızın en az bir döneminde
gizli kapaklı da olsa şiir yazarız.
 
Bütün sanat yapıtlarında olduğu gibi,
şiir için de olmazsa olmaz baş öge ''duygu''dur kuşkusuz.
Bir sanatçı için duyular da; renk, tını, koku, tat, doku,
türlü çağrışımlarla duygulara yön verir, güç kazandırır.
 
Tüm sanatları başarıya ulaştıran zorlu, çetrefil yolları
sanatçının duyguları aydınlatır, yol gösterir.
Sanattan haz duyan, onu yorumlayan birey de
empati duygularıyla algılar sanatı, onun tadına varır.
 
Şiir yazan birey,
derinleşen bir farkındalık duygusu içindedir.
Farkındalık duygusu
kişinin düşünce açılımına genişlik, çok yönlülük katar,
sağlam öngörü, özgün yaşam felsefesi zemini hazırlar.
 
Zaten biliyoruz ki sanat,
toplum olarak en önemli yaşam damarlarımızdan biridir.
Bu nedenle,
22 Mart Dünya Çocuk Şiirleri Günü'nü önemsiyor, kutluyoruz.
Bu anlamlı günde şiir seven, şiir okuyan,
hele hele şiir yazan çocuklarımıza
ne kadar arka çıksak, destek olsak,
onlarla ne kadar gurur duysak azdır.

Ayla Çınaroğlu
Öyle bir kütüphane düşlüyorum ki...

Carlos Maria Dominguez'in de ifade ettiği gibi, kütüphane zamana açılan bir kapıysa eğer; bize de zevkle ve merakla bu kapıdan geçip içeri girmek kalıyor.

Kütüphane Haftası; Türkiye'de 1964 yılından beri mart ayının son pazartesi günü ile başlayan haftada kutlanıyor. Belirli Gün ve Haftalar takviminin en coşkulu etkinliklerine ev sahipliği yapan bu özel hafta, pandemi nedeniyle 2021'de de ağırlıklı olarak çevrimiçi kutlamalarla anılacağa benziyor.
 
Haftanın amacı, yurttaşların çevrelerindeki kütüphaneleri daha yakından tanımalarını ve onlardan yararlanmalarını sağlamak olsa da ne yazık ki son iki yıldır bu pek gerçekleşemiyor.

Oysa kitapları, kütüphaneleri, okuma sevgisini bizlere incelikle ve içtenlikle anlatan nice güzel kitap var! Gelin, bu Kütüphane Haftası'nı içinden kitap geçen kitapları okuyarak kutlayalım.

Öncelikle, Tembel Fare Tini'yle mahalle kütüphanesine doğru yol alalım. Orada Kitap Perisi ile tanışıp Kütüphanedeki Aslan'ın yamacında masalsı düşlere dalalım. Bu Bir Kitap'taki Maymun'un sözlerine kulak verip basılı kitapların telefon ya da tabletten nasıl daha üstün olabileceğini kavramaya çalışalım. Az ileride, ''kitapsavar'' olarak anılan bir çocuğun zamanla nasıl bir kitapsevere dönüştüğünün hikâyesini okuyarak şaşıralım. Ama en çok da Sonsuzluk Kütüphanesi'nin satır aralarında yatan gizleri çözmek için kafa yoralım...

Tudem Yayın Grubu'nun miniklere, çocuklara ve gençlere özel olarak hazırladığı Kütüphane Haftası kitap seçkisi keşfedilmeyi bekliyor.
 
Keyifli okumalar!
''Bilim, gerçeğe giden yolları aydınlatan ışıktır.''
Aristoteles

1998'den bu yana, bilim ve teknolojinin önemini çocuklara daha iyi anlatabilmek adına, 8-14 Mart tarihleri arası ''Bilim ve Teknoloji Haftası'' olarak kutlanıyor.

37 yıllık yayıncılığın getirdiği birikimle yoğrulan bilimsel bakış açımız, bizleri, bu alana odaklanmış başvuru ve kurmaca eserlerle kataloğumuzu zenginleştirmeye yönlendiriyor. 

''Başvuru Kitaplığı'' koleksiyonumuzda yer alan Sean Connolly imzalı kılavuz kitaplar, salt bilgiye dayanmayan zengin konu seçkisi, etkileşimli deney sayfaları ve karikatür tadındaki çizimleriyle fark yaratıyor. 
 
Dudak Uçuklatan Teknoloji Maceraları, Tehlikesavar Matematik CambazlarıFelaketsavar Bilim Tutkunları ve Destansı Mühendislik Faciaları adlı çalışmalarıyla bilgi ile eğlenceyi buluşturan Connolly, çocuklara doğru düşünmeyi ve konulara stratejik şekilde yaklaşmanın yollarını benimsetiyor.
 
İngiliz yazarın kitapları, çeşitli etkinliklerle okullarda kutlanmakta olan bu özel haftayı çok daha anlamlı kılıyor ve teknoloji âşığı bilim tutkunlarına yeni keşifler sunuyor. 

Kitapları daha yakından incelemek için tıklayın
Bu indirim kaçmaz!

İnternet kitabevimiz www.tudem.com'da mart ayı boyunca TUDEM EDEBİYAT, TUDEM BAŞVURU, DELİDOLU, DESEN, UÇANBALIK ve BİLGİKÜPÜ markalarımıza ait tüm kitaplar
yüzde 30, TUDEM EĞİTİM, BLOKTEST ve UÇANBALIK EĞİTİM markalarımıza ait tüm kitaplar ise yüzde 20 indirimde!

​Üstelik 100 TL ve üzeri alışverişlerinizde kargo bedava!

Bu büyük fırsatı sakın kaçırmayın, kitapsız kalmayın!

Unutmayın, #KitapOkumakGibisiYok
250 e-kitabımızla Storytel ve Google Play Books'tayız!

Pandemi süreciyle birlikte iyiden iyiye uyum sağladığımız dijital dönüşüm, okuma kültürümüzü ve alışkanlıklarımızı da zenginleştirdi, çeşitlendirdi. Her ne kadar basılı kitap aidiyeti kolay kolay değişmeyecek gibi görünse de; son aylarda yaşadığımız olağanüstü gerçeklik, yayıncılık sektörünü farklı arayışlara, yeni kanallara yönlendirdi. Evlerimizde her zamankinden bolca vakit geçirdiğimiz bugünler belki de uzun süredir uyum sağlamak için direttiğimiz e-kitaplara yakınlaşmak için kaçırılmayacak bir fırsat.

Son beş yıldır e-kitap üretimini hızlandıran ve değişik platformlar üzerinden e-kitap satışı yapan Tudem Yayın Grubu, okur kitlesini genişletip dünyanın dört bir yanındaki okurlara ''anlık'' ulaşım sağlayabilmek adına Storytel ve Google Play Books'la işbirliği yaptı. 

Çizgili Pijamalı Çocuk'tan Çöplük'e, Süper Gazeteciler'den Sonsuzluk Kütüphanesi'ne Tudem Edebiyat ve Delidolu markalı 250 e-kitabımız şimdi de Storytel'in ve Google Play Books'un e-kitap koleksiyonunda!

Tudem Edebiyat'tan 190, Delidolu'dan ise 60 kitabın hâlihazırda satışta olduğu e-kitap koleksiyonumuz yepyeni eserlerle büyümeyi sürdürecek.
 
''İyi kitap''ların tadını benzersiz bir dijital okuma deneyimiyle buluşturmak için herkesi e-kitap arşivimizi keşfetmeye çağırıyoruz.
 
Storytel'in koleksiyonunda yer alan e-kitaplarımız için tıklayın.

Google Play Books koleksiyonunda yer alan e-kitaplarımıza ise, 
Google Play Books sitesindeki arama çubuğuna e-kitap adını yazarak ulaşabilirsiniz.  
Yazarlarımız, çevrimiçi okul etkinliklerinde okurlarıyla buluşmaya devam ediyor.

Pandemi, her alanda olduğu gibi okulların yazar etkinliği anlayışında da önemli değişikliklere vesile oldu. Uzaktan eğitim döneminde hayata geçirilmeye başlanan çevrimiçi programlar, alışılagelmiş okul etkinliklerine deyim yerindeyse çağ atlattı. Yazarlar ve etkinlik yöneticileri tek bir oturum ve kısa zamanda yüzlerce çocuğa aynı anda seslenebilme olanağı buldu. 

Değişen düzene ve beklentilere hızla ayak uyduran Tudem Yayın Grubu, 2020-2021 Eğitim ve Öğretim Yılı'nın başlangıcından bu yana, yazarları ve çizerleri ile birlikte Türkiye'nin farklı il ve ilçelerinde hatta köylerinde çevirmiçi etkinlikler düzenlemeyi sürdürüyor. 

Çevrimiçi etkinlikler hakkında ayrıntılı bilgi ve başvuru için bizimle iletişime geçebilirsiniz: [email protected]

Dopdolu içeriğiyle sektörde adından bahsettirecek Tudem Yayın Grubu Etkinlik Rehberi'ni incelemek ve PDF formatında yüklemek için tıklayın
Mart ayında Tudem kitabevlerine uğramayı unutmayın, 3 AL 2 ÖDE fırsatını kaçırmayın!

Tudem Yayın Grubu, İstanbul Beşiktaş ve KadıköyAnkara Kızılay ve İzmir Alsancak'ta yer alan kitabevleriyle, her yaştan okurlara renkli ve ''güvenli'' bir alışveriş deneyimi vadediyor!

Üstelik mart ayı boyunca tüm kitaplarda
3 AL 2 ÖDE fırsatıyla!

Uzman eğitimcilerimiz tarafından özel olarak hazırlanan yeni nesil soru bankaları, deneme sınavı setleri, onbinlerce okura ulaşan edebiyat eserleriyle bini aşkın eğitim ve kültür kitabının aktif olarak satışa sunulduğu Tudem kitabevleri
haftanın altı günü hizmet veriyor.

Not: 3 AL 2 ÖDE kampanyası tüm markalarımızda geçerlidir. Düşük fiyatlı ürünün bedeli alışveriş tutarından düşülecektir.

Tudem kitabevlerinde buluşmak dileğiyle...

**************************************************************************

Sizin sağlığınız, bizim sağlığımız!

Normalleşme sürecinde, güvenle ve keyifle hayatımıza devam edebilmek için hepimizin üzerine düşen sorumluluklar var. Tudem kitabevleri olarak sizleri daima ''iyi kitap''larla buluşturabilmek için var gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz.

Basit önlem ve kurallara uyarak kitabevlerimizde gönül rahatlığıyla alışveriş yapabilirsiniz.  

Tedbir amacıyla tüm ekip arkadaşlarımızın ve ziyaretçilerimizin maske takma zorunluluğu bulunduğu kitabevlerimize, sosyal mesafelendirme kuralları gereğince aynı anda en fazla iki müşteri kabul edilmektedir.  

Tüm kitabevlerimizde, çalışma takvimlerine göre açılıştan önce ve kapanıştan sonra olmak üzere gerekli hijyen önlemleri uyarınca düzenli olarak dezenfeksiyon çalışması yapılmaktadır.



MART 2021 - TUDEM KİTABEVLERİ ÇALIŞMA TAKVİMİ

Tudem Beşiktaş Kitabevi: Hafta içi her gün ve cumartesi / 10.00-18.00
Tudem Kadıköy Kitabevi:
Hafta içi her gün ve cumartesi / 10.00-18.00
Tudem Kızılay Kitabevi: Hafta içi her gün ve cumartesi  / 10.00-18.00
Tudem Alsancak Kitabevi: Hafta içi her gün ve cumartesi / 10.00-18.00
Yönünü sevgiyle bulan bir köpeğin ''şampiyonluğa'' koşuşu...

Dilek Yardımcı'nın, yaşanmış olaylardan esinlenerek kurguladığı Zıpır'ın ikinci serüveni; kabına sığmaz, yerinde durmaz kahramanımızı türlü engellerle yüzleştiriyor, hayatın gizlerini keşfedeceği ''gizli görev''lerle buluşturuyor.

Hayvanların sahiplenilmesi gibi duyarlılık gerektiren bir konuya eğilerek, hayvanların kendi doğal çevrelerinde özgürce yaşama hakkı üzerine düşündüren yazar, insanlar ve can dostları arasında kök salan koşulsuz sevgiye de dikkat çekiyor.  

Özgürlüğüne tutkun delifişek bir köpeğin, azim ve kararlılık dolu kendini gerçekleştirme hikâyesini odağına alan roman, başarıya giden yolun hayal etmekten ve mücadeleyi bırakmamaktan geçtiğini anımsatıyor.
Tuhafoğlu ruhu da neyin nesi?

Üç Çocuk, Bir Öğretmen ve Unutulmaz Bir Gün adlı bol ödüllü kitabından tanıdığımız John David Anderson'dan, aile bağlarına ve duyguları ifade etmenin önemine değinen içtenlikli bir roman.
 
Jelibon yapan bir baba, astronom bir anne, kelimelere takıntılı bir kız kardeş ve müzikalleri ezbere bilen bir ablası varken Orion, Tuhafoğlu ailesindeki en sıradan bireydir. Bir akşam kapılarına gelen bir palyaço tarafından büyükbabalarının öldüğü haberini alan aile, apar topar yola koyulur. Bu serüven boyunca çocuklar büyükbabalarını tanıma fırsatı bulurken, babaları da geçmişiyle ilgili içsel bir yolculuğa çıkar...
 
Yazarın üç kuşaklık baba-oğul ilişkisini yeniden tanımladığı bu duygu yüklü roman, eksantrik ama inandırıcı karakterleri ve şaşırtıcı olay örgüsüyle benzerine az rastlanır bir kendini keşfetme hikâyesi anlatıyor.
Peter Pan'a ''SEN de OKU'' dokunuşu...

Üretken yazar Hanzade Servi, J. M. Barrie'nin onyıllara ve nice kuşaklara uzanan, sinema ve sahne sanatlarına defalarca kez uyarlanan ölümsüz eseri Peter Pan'ı, özgün bir yorumla yeniden anlatıyor.

Özenli ve titiz bir çalışmayla ''SEN de OKU Klasikler'' koleksiyonundaki yerini alan bu sürükleyici roman, zamanının çok ötesindeki kurgusuyla, okurlarını ''Var Olmayan Ülke''ye götürüyor, benzersiz maceralar yaşatıyor.
 
Çocukların kendi krallıklarında hüküm sürdüğü, periler ve korsanlarla dolu, amansız bir serüvene açılan Peter Pan, okurunu ''sıradan'' şeylere asla yer olmayan, muhteşem bir fantazyaya uçuruyor. 
Komik, melankolik, başına buyruk öyküler...

Amerikalı yazar Jean Stafford'ın Pulitzer Ödüllü öyküleri, Delidolu'nun özenli baskısıyla ilk kez Türkçede!

Stafford, eşine az rastlanır şekilde sivri, hüzünlü ama bir o kadar da komik ve şaşırtıcı olabilen öykülerinde; çocukluk döneminden başlayan sancılarıyla bireylerin tutsak oldukları iç dünyalarını, çıkmazlarını, insan ilişkilerindeki çalkantıları, tüm bağlılıklardan özgürleşme hayali ile aidiyet arzusunu bir zanaatkâr titizliğiyle işliyor.

Toplu Öyküler başlığıyla iki cilt hâlinde yayımlanan Jean Stafford öykülerinin bu ikinci halkası, kadın ve çocuk karakterlerin başı çektiği on sekiz bağımsız öyküden oluşuyor. Gelmiş geçmiş tüm esaslı eserlerin yaptığı gibi okuruna hayat karşısında sahici bir içgörü kazandıran kitap, ünlü yazar Joyce Carol Oates'un öykülerdeki ustalığın altını çizdiği sonsözüyle sunuluyor.
''Gerçeklik kurgularla örülü hâldedir.'' 

''İdeal okur bizzat eserin ürettiği okurdur. Büyük metinler okuma tarzının değişmesine yol açan bir kudrete sahiptir.''

Kurmaca ve Eleştiri, 20. yüzyılın önemli düşünür ve yazarlarından Ricardo Piglia'nın kendisiyle yapılmış söyleşilerden ve yazılarından oluşuyor. Edebiyattan sinemaya farklı sanat dallarına uzanan yazar, okuru kendi zihninin dehlizlerinde gezindirerek gerçeklik, kurmaca, okuma ve yazma eylemleri üzerine düşündürürken bir yandan da toplum, iktidar, hayat ve edebiyat arasındaki bağlara dikkat çekiyor.

Piglia, kurmacanın iktidar ve edebiyatın ortak kulvarı olup olmadığı sorusu üzerine özellikle yoğunlaşıyor. Tıpkı polisiye bir romandaki dedektif gibi okuru kurmacanın gizemlerini çözmeye davet ediyor.
Umut yolunda Türkiye'den Yunanistan'a uzanan yaşamlar...

Fabien Toulmé'nin gerçek kişilerden ve yaşanmış olaylardan esin alarak üç ciltlik bir seriye dönüştürdüğü Hakim'in Yolculuğu, insanlığı unutmuş bir dünyada insan olmanın nasıl bir şey olduğuna dair etkileyici bir grafik roman.

Serinin merakla beklenen ikinci cildi, Hakim'in Türkiye'den Yunanistan'a uzanan hikâyesine odaklanıyor. İstanbul ve İzmir'den de bolca şehir manzaralarına yer veren kitap, sokak tabelalarından mimariye, incelikle verilen detaylarla Türkiyeli okurlarını şaşırtıyor. 

Yaşanmış bir hikâyeye dayanmasından ötürü hem bir belgesel hem de merak uyandırıcı bir haber röportaj niteliği taşıyan Hakim'in Yolculuğu, usta bir çizer ve hikâye anlatıcısı olan Toulmé'nin güçlü görselleriyle müthiş bir sinematografik anlatım sergiliyor.
Kendi küçük, yapabilecekleri BÜYÜK bir çocuğun öyküsü...

Justyna Chudzinska Ottino'nun yazıp resimlediği Matilda ve Aydede, kendisi ufacık ama yüreği kocaman bir kız çocuğunun, heybetli bir armut ağacının dallarından gecelerin hâkimi Aydede'ye uzanan, cesaret ve kararlılıkla örülü öyküsü.

Başarıya giden yolun özgüvenden geçtiğini hatırlatan bu içtenlikli kitap; türlü nedenlerle duyguları bastırılan, ''yapamazsın, edemezsin, başaramazsın,'' gibi sözlerle hevesi ve azmi kırılan çocukların dünyasına umut ışığı oluyor.  
 
''Büyük'' ve ''küçük'' kavramlarını, naif bir kendini gerçekleştirme serüveni eşliğinde veren sanatçı; hayatımızı sınırlandıran, attığımız adımların önüne görünmez duvarlar ören yersiz sıfat ve tanımlamaların hissettirdiği olumsuz duygulara da dikkat çekiyor.    
LGS'ye yeni nesil sorularla hazırlanın!
 

LGS'ye iyi sorularla hazırlanmak isteyen sekizinci sınıf öğrencileri, Tudem'in 10x40 Sayısal ve 10x50 Sözel Deneme Sınavı Setleri'ni tercih ediyor.

10x40 Sayısal Deneme Sınavı Seti, Matematik ve Fen Bilimleri derslerinden toplam 40'ar sorunun yer aldığı çözümlü 10 genel deneme sınavından; 10x50 Sözel Deneme Sınavı Seti ise Türkçe, T.C. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ile İngilizce derslerinden toplam 50'şer sorunun yer aldığı çözümlü 10 genel deneme sınavından oluşuyor. Setlerin sonunda yer alan ve denemelerdeki soruların çözümlerinin ayrıntılı bir şekilde anlatıldığı Çözüm Kitapçıkları, sınava hazırlık aşamasında öğrencilere yol gösteriyor. Setlerde yeni soru tiplerine uygun olarak görsel yorumlama, okuduğunu anlama, analiz etme, çıkarımlarla çözüme ulaşma ve ortak metne dayalı çoktan seçmeli sorular bulunuyor. 

''Çek-kopar'' yapısı sayesinde kolayca ayrılabilen deneme sınavlarının arka kapağında skor tabloları yer alıyor. 10x40 Sayısal ve 10x50 Sözel Deneme Sınavı Setleri'ni alan her öğrenci, Tudem'in Puan Hesaplama aracına ulaşarak ham puanını ve başarı yüzdesini kolayca hesaplayabiliyor. Bunun için setlerin arka kapağındaki sticker'ı kazıyıp, çıkan şifre ve skor tablosuna not ettikleri doğru-yanlış sayılarını tudem.com'daki Puan Hesaplama aracına girmeleri yeterli oluyor. 
Bilgini sına, öğrendiklerini pekiştir

BlokTest'in öğretim programlarına uygun olarak hazırladığı Tüm Dersler Tekrar Testleri, dönem ve öğretim yılında edinilen bilgileri sınama ve pekiştirme imkânı sunuyor. 

İsteğe bağlı olarak, çek-kopar ya da ciltli olarak kullanılabilen Tekrar Testleri; Kazanım Tekrar Testleri, Ünite Tekrar Testleri, Dönem Tekrar Testleri ve Genel Tekrar Testleri olmak üzere dört farklı test türünden oluşuyor.

Kazanım Tekrar Testleri ile kazanımlar, Ünite Tekrar Testleri ile tüm ünite bilgileri, Dönem Tekrar Testleri ile bir dönemdeki tüm bilgiler, Genel Tekrar Testleri ile de tüm öğretim yılının bilgileri sınanıyor. 

Sınıfında Tekrar Testleri kullanan öğretmenler Mobil Ölçme ve AKAS 4.0 uygulamalarına ücretsiz erişim sağlıyor. Bloktest Mobil Ölçme uygulamasını cep telefonları ya da tabletlerine ücretsiz indiren öğretmenler, her bir cevap formunu tek tuşla okutuyor, tüm sonuçları saklayabiliyor. Arşivlenebilen bu sonuçlar ile öğretmenler, öğrencilerinin bireysel gelişimlerini takip edebiliyor, sınıfları ya da öğrencileri birbirleriyle kıyaslayabiliyor.

Sınıfında öğrencilerine Tekrar Testleri'ni kullandıran öğretmenler ayrıca akıllı dijital asistan AKAS'a ücretsiz sahip oluyor. Öğretmenler, kendilerine verilen şifre ile kitaptaki tüm soruların yanıtlarına ulaşabiliyor ve bu yanıtları sınıfında ya da ekran paylaşımı yoluyla öğrencilerine gösterebiliyor.
Bu kitaplarla matematiği anlamak çok kolay!

Alternatif öğrenme yaklaşımlarıyla öğrenci ve öğretmenlerin tercihi olan Akıl Oyunları kitapları yenilenen yüzleriyle BilgiKüpü'nde.

Akıl Oyunları kitapları, günlük hayat ile matematiği bir araya getiren, hem öğretici hem de eğlendirici sorularla ilkokul ve ortaokul öğrencilerinin zihinsel gelişimini destekliyor.

5, 6, 7 ve 8. sınıf Akıl Oyunları kitapları içerdiği kolaydan zora düşündürücü sorularla sınavlara hazırlık sürecinde öğrencilere yardımcı oluyor. 


 
İyi Kitap'ın 132. sayısı yayında!

Her daim ''iyi kitap''ların izini süren İyi Kitap'ın 132. sayısı, önceki sekiz sayıda olduğu gibi, pandemi nedeniyle bir kez daha elektronik ortamda okurlarıyla buluşuyor.

Birbirinden renkli kitaplar ve nitelikli inceleme yazılarıyla dolu Mart 2021 sayımızda, okurlarımızı her zamanki gibi ''iyi kitap''larla buluşturmaya devam ediyoruz.  
 
Tudem Yayın Grubu bünyesinde çıkarılan ve ücretsiz olan İyi Kitap'ı 
www.iyikitap.net
Turkcell Dergilik ve Magzter üzerinden okuyabilir, dilerseniz bilgisayarınıza indirebilirsiniz.

İyi Kitap'la ilgili güncel bilgilerden haberdar olmak için derginin sosyal medya hesaplarını takip edebilirsiniz.
 
 
Copyright © 2021, Tudem Yayın Grubu, tüm hakları saklıdır.
Bu e-posta, Tudem Yayın Grubu iletişim listesine kayıtlı olduğunuz için gönderilmiştir. 
 
TUDEM YAYIN GRUBU
1476/1 Sokak No:10/51 35220 Alsancak, Konak / İzmir
Tel: 0(232) 463 46 40 Faks: 0(232) 464 11 73

www.tudem.com 

 
İş bu bilgilendirme e-postalarımız 6698 sayılı kanun kapsamında ilgili maddelere uygun olarak yapılmaktadır. 6698 sayılı KVKK Kanunu kapsamında Kişisel Veriler ile İlgili Aydınlatma metnimize www.tudem.com/KVKK adresinden ulaşabilirsiniz.