Resim: Gül Sarı
Verimli bir ayı geride bırakmanın tatlı huzuru içindeyiz. 19. Tudem Edebiyat Ödülleri Resimli Kitap Yarışması'nın sonuçlanması, 2022'in ilk ''mahsullerinin'' raflara girmesi, uzun süredir yolu gözlenen serilerimizin yeni kitaplarının okurla buluşması, imza günleri ve çevrimiçi etkinlikler derken, ocak ayı bir nefeste geçti. Tabii bunlarla da kalmadı telaşımız. Antalya Belek'te düzenlenen XX. Geleneksel Eğitim Sempozyumu'na katılarak Türkiye'nin dört bir yanından yüzlerce eğitimci ve idareciyle buluştuk, eğitim ve kültür yayıncılığındaki gelişmeleri üç gün boyunca yakından izledik. Üstüne bir de, gurur verici bir işbirliğine imza attık: İzmir'in parlak yıldızı Büyük Altay'ın kadın futbol takımına sponsor olduk.

Ancak, tam da ''2022'in ilk ayı, olanca cömertliğiyle ajandamızı nasıl da doldurdu,'' dediğimiz günlerde aldığımız acı bir haber, bizi derinden sarstı. Tudem Yayın Grubu'nun emektar yazarlarından Hamdullah Köseoğlu'nun vefatı edebiyat, sanat ve eğitim çevrelerinde büyük üzüntüyle karşılandı. Çocuk edebiyatımızın incelikli kalemi Hamdullah Köseoğlu'nu sevgi ve saygıyla hatırlayacağız. Geride bıraktığı eserler en büyük tesellimiz. Daha nice kuşaklar onun değerli yapıtlarını okuyarak büyüyecek.

Şubat bültenimiz her zamanki gibi dopdolu. Aytül Akal, Mıymıy Teyze'yi ve serinin son çıkan kitabını anlattı. Mavisel Yener, 14 Şubat Dünya Öykü Günü için özel bir bildiri kaleme aldı. Mehmet Atilla, 21 Şubat Dünya Anadili Günü üzerine yazdı. Bu arada, sevmenin ve sevilmenin bir başka anlam kazandığı bu ay için, ''sevgi'' temalı kitaplarımızdan çok özel bir seçki hazırladık sizlere. Ayrıca Tudem Edebiyat Ödüllü öykü kitapları seçkimiz de keşfedilmeyi bekliyor. Bir de müjdeli haber verelim: Tudem kitapları dünya çocuklarıyla buluşmayı sürdürüyor. Hangi kitaplar hangi dillerde yayımlanacak, ayrıntıları bültenimizde.

Mart ayında yine bu satırlarda görüşünceye dek, sağlıkla ve mutlulukla kalın.
Editörü Burhan Düzçay'ın kaleminden Hamdullah Köseoğlu'na veda...

''O iyi insanlar, o güzel atlara binip gittiler.''

Yaşar Kemal'in, Derviş Bey karakterinin diline pelesenk ettiği cümle. Derviş Bey'den sonra bizim de dilimizden düşmedi; kaybettiğimiz güzel şeylerin ardından ağzımızdan dökülüverdi. Ama en çok Hamdullah abimize yakıştı bu cümle. 

Nezaketin vücut bulmuş hâliyle, büyük küçük demeden tüm insanlara -hatta, doğaya ve doğadaki tüm canlılara diye eklemek gerek- duyduğu sevgi ve saygısıyla, unutulmayacak izler bıraktı geride.

Tudem Yayın Grubu olarak, sadece bir yazarımızı değil, insan ilişkilerindeki zarafeti ve nezaketiyle örnek almaya çalıştığımız bir abimizi kaybettik. Hepimizin, tüm sevenlerinin başı sağ olsun. 

Hamdullah Köseoğlu, ardında bıraktığı pek çoğu ödüllü eserlerinde, amacının ''insanın insan gibi, insan onuruna yakışır biçimde yaşamasını sağlamak olduğunu'' belirtti. Kendilerine güvenme, duyarlı, kararlı ve mücadeleci olma, umudunu asla yitirmeme gibi temaları öne çıkardığı masal ve öyküleriyle çocuklar için ufuk açıcı bir yazar oldu. 

Bazen tek sözcükten ibaret kısa cümlelerle yarattığı duru ve yalın üslup; şiir diliyle masalsı anlatımın harmanlandığı, sözcüklerin çağrışım sınırlarının alabildiğine genişlediği özenli bir dil işçiliğinin ürünüydü. Geleneksel masal anlatılarından, halk söyleyişlerinden yararlanan ve öz Türkçe sözcüklerle süslenen diliyle Köseoğlu, çocuk edebiyatının en özgün kalemlerinden biriydi. 

İyi ki yollarımız kesişmiş, iyi ki hayatımıza dokunmuş.
Sevgi ve saygıyla anacağız. 
19. Tudem Edebiyat Ödülleri Resimli Kitap Yarışması sonuçlandı!

Yazar ve çizerlerin resimli kitap üretimini teşvik etmek ve resimli kitap türünün gelişmesine katkıda bulunmak amacıyla düzenlenen 19. Tudem Edebiyat Ödülleri'nde dereceye girenler açıklandı. Birincilik ödülüne ''Benim Adım Maya'' isimli dosyası ile Gonca Mine Çelik değer görüldü.  

Türkçe çocuk ve gençlik edebiyatına çağdaş ve özgün eserler kazandırmak hedefiyle 2003 yılından bu yana düzenlenen Tudem Edebiyat Ödülleri 19. yılında, çocuk edebiyatı alanında ve resimli kitap dalında düzenlenmişti.
 
Çocuk edebiyatımızda resimli kitap kültürünün yerleşmesine ve uluslararası alanda önem kazanmasına büyük emek veren yazar, çizer, grafiker, akademisyen, telif hakları ajans yöneticisi gibi farklı disiplinlerden gelen nitelikli isimlerin görev aldığı 19. yarışmanın seçici kurulu (Ayla Çınaroğlu, M. Korkut Öztekin, Nazlı Gürkaş, Tülin Kozikoğlu, Zeynep Özatalay) geçtiğimiz ay bir araya gelerek dereceye girenleri belirledi.
 
99 dosyanın başvurduğu yarışmada birincilik ödülünü ''Benim Adım Maya'' adlı çalışmasıyla Gonca Mine Çelik kazandı. İkincilik ödülüne, ''Doğadaki İzlerimiz'' ile Meryem Ermeydan-Melike Tan, üçüncülük ödülüne ise ''Prenses Olmak'' ile Gizem Karagöz-Nurtaç Şen Akçelik değer görüldü.
 
Dereceye giren isimlere, heykeltıraş Ozan Ünal'ın tasarladığı ödül heykellerinin yanı sıra, birinciye 10.000 TL, ikinciye 7.500 TL, üçüncüye 5.000 TL para ödülü verilecek. 
Altay Kadın Futbol Takımı'na sponsor olduk!

Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği FIFA, dünya çapında şu anda 29 milyon olan kadın futbolcu sayısının 2026'ya kadar 60 milyonu aşacağını öngörüyor. Bu artışın gerçekleşebilmesi için sponsorluk ilişkileri büyük önem arz ediyor. Biz de Tudem Yayın Grubu olarak, spor dünyasındaki dinamizmden aldığımız esinle, 2021-22 sezonunda Kadınlar Süper Ligi'nde mücadele eden Altay Spor Kulübü Kadın Futbol Takımı'nın sırt sponsorluğunu üstlenme kararı aldık. 

Hem profesyonel hem de keşfedilmeyi bekleyen yerel takımları desteklemenin çok önemli olduğuna inanıyoruz. İzmir'in parlayan yıldızı Altay'a ve sahaların havasını değiştiren kadın futbolcularımıza sponsor olmaktan gurur duyuyoruz.
Ayşegül Utku Günaydın, ''Hayatımız Çizgi Roman'' programının konuğuydu...

Desen markamızın yayın yönetmeni Ayşegül Utku Günaydın, Çocuk ve Gençlik Yayınları Derneği (ÇGYD) ve Çizgi Roman Okurları Platformu (ÇROP) işbirliği ile sürdürülen ''Hayatımız Çizgi Roman'' programına konuk oldu. 

13 Ocak Perşembe akşamı, araştırmacı-yazar Ümit Kireççi'nin Instagram canlı yayınına bağlanan Günaydın, okuma alışkanlığı edinilmesinde çizgi romanın önemi ve Desen Yayınları'nın bu alandaki rolü üstüne konuştu.

Yayını izlemek için tıklayın.
XX. Geleneksel Eğitim Sempozyumu'ndaydık!

Eğitim ve kültür yayıncılığındaki gelişmeleri yakından izlemek amacıyla, 27-29 Ocak tarihleri arasında Türkiye Özel Okullar Derneği tarafından bu yıl yirmincisi düzenlenen Geleneksel Eğitim Sempozyumu'na katıldık.

Türkiye'nin dört bir yanından yüzlerce eğitimciyi, idareciyi ve sektör uzmanını bir araya getirerek eğitim-öğretim çalışmalarına önemli katkılar sunan sempozyum, 2022 yılında ''Eğitimin Dönüşümü'' başlığı altında, Antalya Belek'te düzenlendi. Tudem yöneticilerinin ve satış ekibinin bizzat katılım gösterdiği sempozyum kapsamında açtığımız Tudem Yayın Grubu standı katılımcıların yoğun ilgisiyle karşılandı.
Kapıdaki Kadın'a ilk imza günü...

Delidolu etiketiyle raflara giren Kapıdaki Kadın kitabının ödüllü yazarı Ferda İzbudak Akıncı, 29 Ocak Cumartesi günü İzmir Alsancak Yakın Kitabevi'nde okurlarıyla bir araya geldi.

Keyifli bir ortamda, sosyal mesafelendirme kuralına uygun şekilde gerçekleştirilen imza gününde yazar, yeni kitabına dair merak edilenleri paylaştı, okurlarının sorularını yanıtladı ve sevenleriyle bol bol hatıra fotoğrafı çektirdi. 
Okumayı oyun hâline getirip eğlenceli kılmanın yolları bu kitaplarda!

Dil ve konuşma alanında uzmanlaşmış Treysi Terziyan ile Stefani Terziyan'ın akademik araştırmaları, kişisel deneyimleri ve pratik uygulamaları ile ortaya çıkan ''Okuma Güçlüğüne Yönelik Alıştırmalar'' serisi; okuma, yazma ve kelime bilgisini güçlendirme konularında ebeveynlere ve eğitmenlere rehberlik ediyor, çocukları ''korkusuzca'' okumaya yüreklendiriyor. 

Okuma güçlüğü çeken, okumaya yeni başlayan çocuklar ve okuma hızlarını artırmak isteyen ilkokul öğrencileri için hazırlanan kitaplar; kullanım kılavuzu ve açıklayıcı yönergeler, daha önce odak gruplarla uygulanmış destek çalışma materyali, gündelik hayatla ilişkilendirilmiş etkinlik fikirleri ve defalarca tekrarlanıp geliştirilerek çözülebilecek alıştırmalarla, bu alandaki önemli bir boşluğu dolduruyor.  
Aytül Akal ve Zeynep Özatalay'ın, çizgi filmleri aratmayan ''Mıymıy Teyze'' serisinin 6. kitabı Sokakta, raflara girer girmez büyük ilgiyle karşılandı.

Sıkı bir hayran kitlesi bulunan Mıymıy Teyze ve son macerası üzerine yazar Aytül Akal'ın görüşlerini aldık: 

''Hepimizin çevresinde (hatta kendi içinde) bir Mıymıy Teyze vardır. Herkesi, her şeyi eleştiren, durmadan yakınan; gülmesi, mutlu olması zor kişiler. 
Bu seri ile, mutluluğun aslında küçük ayrıntılarda olduğunun görülebilmesini istedim. 

Serinin hem çocuklar hem büyükler tarafından sevilmesinin sırrı; çocuk okurların, huysuz teyzenin komikliklerine doya doya gülmelerinde, yetişkinlerin ise Mıymıy Teyze'nin özelliklerini taşıyan birilerini tanımaları ya da kendilerini ona benzetmelerinde saklı belki de... Tabii bu huysuz teyzenin bu kadar çok sevilmesinde, ressam Zeynep Özatalay'ın özgün çizgilerinin payının büyük olduğunu da eklemem gerek. 

Her kitap farklı açıdan bakıyor Mıymıy Teyze'ye, onun farklı bir özelliğini iyileştiriyor. Bu son kitap, can sıkıntısı ve nedenleri üzerine. Elbette çözümü de hiç zor değil. Hem de bu kez Mine olmadan başarıyor Mıymıy Teyze...''

''Mıymıy Teyze'' serisini keşfetmek için
tıklayın
Çizgi romanın çocuk edebiyatındaki yeri ve önemi üzerine bir söyleşi...

Desen markamızın yayın yönetmeni Ayşegül Utku Günaydın, Çocuk Yazını'nın hazırladığı ''Çizgi Roman ve Manga'' başlıklı dosya çalışması çerçevesinde gerçekleştirilen özel bir söyleşiye katıldı.

Türkiye'de çizgi romanın geçmişi ve çizgi roman yayıncılığının çarkları üzerine konuşan Günaydın, çizgi romanın çocuk edebiyatındaki yeri hakkında değerli paylaşımlarda bulundu.

Söyleşiyi okumak için tıklayın.
 
 
 
OCAK ayında yayımlanan yeni kitaplarımızı
incelemek için
tıklayın.

 
 
OCAK ayında tekrar baskısı yapılan kitaplarımızı incelemek için tıklayın.
 
 
 
Öykü, İnsanı Okur

Dünyayı kollarına almak, gökleri kanatlamak, korkuyu aşmak, acıya bilenmek, sevinçle coşmak, anlamı çoğaltmak, insanı kavramak, gerçeğin tanıklığını yapmak, keşfetmek, sonsuzluğa kavuşmak, yaşam olmak istiyordu cümleler. El ele tutuşup birlikte soluk aldılar, güçlendiler; yürümeye, görmeye, gözlemlemeye, şaşırmaya, duymaya, koklamaya, dokunmaya, tanıklığa, hayal kurmaya başladılar. Cümlelerin bu yolculuğu ''insan''ı tanımladı, genişletti, çoğalttı.

Cümleler insandı. Kimi pek hırçın, dik kafalı, inatçı; kimi suskun, kırılgan, duygusal... Bazen de oyunbaz, kurnaz... Evrenin tüm hâllerine öykündüler, yaşamda ne varsa, onlara benzediler.
Binbir düşünceyle, nice esinle çağladılar, zaman yoğurdu onları. Böylece; 

Öykü değdi yaşama... 
Değdi yaşam öyküye...
Öykü yaşama değdi...


Öykü, insanı okudu. Her sözün bir bakışı oldu, her bakışın bin öyküsü. İnsan yeniden uyanmayı, direnmeyi, şefkatle sarılmayı, merhametle kucaklamayı, sevgiyle koşmayı, mücadele etmenin bahar olduğunu anladı. Kendini hissetti, başkalarına dokundu, gerçeği öğrendi, yaşama âşık oldu

Değdi insan öyküye...
Öykü değdi insana... 
İnsan öyküye değdi...


Umudunuz sonsuz, öykü gününüz kutlu olsun!

Mavisel Yener
14 Şubat Dünya Öykü Günü'nde sevdiklerinize bir öykü armağan edin!

Her insan öyküsüyle vardır. 

İnsan, sesini söze dönüştürmeyi öğrendiğinden bu yana öyküsünü anlatıyor ve anlatmaya da devam edecek.

İlk kez 2002 yılında, Türkiye'de düzenlenmeye başlayan 14 Şubat Dünya Öykü Günü, günümüzde pek çok farklı ülkede türlü etkinliklere kutlanıyor. 

Gelin biz de bu 14 Şubat'ta, sevdiklerimize bir öykü armağan edelim, bir öykü okuyarak onların yüreklerini titretelim.

Çünkü öykü iyileştirir, öykü birleştirir...

Tudem Edebiyat Ödüllü öykü kitapları seçkisi için
tıklayın
''Sevginin Yaşı Yok!'' diyenler için okuma önerileri...

Sevmenin ve sevilmenin bir başka anlam kazandığı şubat ayında, Tudem Yayın Grubu'nun ''sevgi'' temalı kitaplarından sizler için çok özel bir seçki hazırladık.

Alman çocuk ve gençlik edebiyatının yetkin kalemlerinden Andreas Steinhöfel'in, sevgiyi olabilecek en naif şekilde anlatmayı başardığı şiirsel öyküsü Gecen Gündüzüm Olsa; Tayvanlı sanatçı Jimmy Liao'nun, her yaştan okurun kalbine uzanan sihirli hikâyesi Bir Dileğim Var; Fransız filozof yazar Oscar Brenifier'nin, sevgi kavramını sorguladığı Filozof Çocuk - Sevgi Nedir?; ünlü karikatürist Jean-Jacques Sempé'nin, aşkı, âşıkları ve maşukları anlattığı karikatürlerinin bir derlemesi olan Âşıklar ve Diğer Şeyler...

Üstelik hem çocuk hem de yetişkin okurlar için!

Kalplere dokunan bu kitapları okuduktan sonra, ''sevginin yaşı olmadığına'' bir kez daha inanacaksınız...

Kitapları incelemek için
tıklayın
İstanbul Kırtasiye ve Ofis Fuarı'nda buluşalım!

Tudem Yayın Grubu, sektöründe dünyanın sayılı, Türkiye'nin ise en büyük fuarı olan İstanbul Kırtasiye ve Ofis Fuarı'na katılmaya hazırlanıyor. Sektörün temsilcilerini bir araya getiren fuar, TÜYAP Fuar ve Fuarcılık Hizmetleri A.Ş. ve Tüm Kırtasiyeciler Derneği (TUKİD) işbirliğiyle, 16-20 Şubat tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

Fuar süresince kırtasiyecilere özel çeşitli indirim avantajları sunulacak. Bu kampanya dönemini kaçırmak istemeyen katılımcıları Tudem Yayın Grubu'nun TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi, 3. Salon 341-342 numaralı standına bekliyoruz.
Adana için kitap zamanı!

Tudem Yayın Grubu, ''zorunlu'' bir aranın ardından fuar sezonunu Çukurova 14. Kitap Fuarı ile açmaya hazırlanıyor.
 
19-27 Şubat tarihleri arasında TÜYAP Adana Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi'nde düzenlenecek fuara girişler HES kodu sorgulaması ile yapılacak ve sağlıklı bir fuar deneyimi için gereken her türlü hijyen tedbiri alınacak. 

1000'i aşkın kültür ve eğitim kitabımızla hazır bulunacağımız fuar kapsamında, sevilen yazarlarımızdan Ferda İzbudak Akıncı, Habib Bektaş ve Aygül Bahar Yılmaz da okurlarıyla bir araya gelme fırsatını yakalayacak. Yaklaşık iki yılın ardından gerçekleşecek bu büyük kitap buluşmasına tüm Adanalıları bekliyoruz!

İmza programı ayrıntıları için sosyal medya hesaplarımızı takipte kalın...
İnsan dünyaya gelir gelmez iki türlü soluk alır: Bir; hava alıp vererek, iki; anadiliyle buluşarak. Birincisi var olma kaynağımız, ikincisi varoluş enerjimizdir. İlk enerjiyi anneden edinerek atarız adımlarımızı. Sonrasında aileden, çevremizden, içinde bulunduğumuz toplumdan... Ancak dil yalnızca bir iletişim aracı olarak görülmemeli, kültürel taşıyıcılık işlevi de gözden kaçırılmamalıdır. Ninniler, masallar, türküler, şiirler anadiliyle asıl anlamına erişir çünkü. Ve insan öncelikle anadiliyle dünyasının sınırlarını genişletir.

Bugün dünyada 7 binden fazla dilin konuşulduğu, bunların yaklaşık 5 bininin yerel dil olduğu biliniyor. Ne var ki bunların önemli bir bölümü yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Çünkü diller de insanlar gibi canlı ve dinamik. UNESCO raporlarına göre dünya genelinde 2 bin 500, Türkiye'de ise 18 dil, yakın bir gelecekte kaybolup gidecek. 21 Şubat'ın ''Dünya Anadili Günü'' olarak ilan edilmesini, bu kültürel çölleşmeyi önleme açısından son derece değerli buluyorum.

Refik Halit Karay'ın ''Eskici'' adlı öyküsünü bilirsiniz. Beş yaşındaki bir çocuğun, doğup büyüdüğü coğrafyadan uzaklaşması oldukça etkileyicidir. Asıl çarpıcı olan ise, içinde soluk alıp verdiği anadilinden koparılmasıdır. Kimseyle iletişim kuramayan çocuk bir suskunluk çukuruna yuvarlanır ister istemez. Oradan çıkmasını sağlayan kıvılcım, rastlantı sonucu karşılaştığı ayakkabı tamircisine farkında olmaksızın ''anadiliyle'' sorduğu sorudur. Gerisi kendiliğinden gelir.

Anadili böyledir işte. Belleğimizdeki, bilinçaltımızdaki yeri apayrıdır. Rüyalarımızda ya da kâbuslarımızda sırtımızı dayadığımız, durup durup güç aldığımız... Bu gücün hiçbir koşulda engellenmemesi, yaşamın her alanında özgürce kullanılması gerektiğini düşünüyor ve Yaşar Kemal'in ünlü sözünü bir kez daha anımsatmak istiyorum: ''Ne büyük mutluluktur ki, dünyamız hâlâ on binlerce çiçekli bir kültür bahçesidir ve her kültürün bir rengi, bir kokusu vardır.''

Kültür bahçelerine değer verenlerin günü kutlu olsun.
PYP İlk Yıllar Programı kitap listesi güncellendi.

Tudem Yayın Grubu'nun, Uluslararası Bakalorya programını (IB) uygulayan okullar için kaynak niteliği taşıyan PYP İlk Yıllar Programı kitap listesi güncellendi.  

Bilgi Alanları ile İlişkilendirilmiş Tudem Yayın Grubu kitap listesi, bilgi alanları, sorgulama temaları, kavramlar, beceriler ve tutumlar ile kurulan ilişkilendirmeler sayesinde eğitimcilerin öğrencileri için en doğru seçimleri yapmasını kolaylaştırıyor.

Bilgi Alanları ile İlişkilendirilmiş Tudem Yayın Grubu kitap listesini incelemek ve PDF formatında indirmek için tıklayın.
Birinci sınıfın ikinci dönemi için gereken her şey bu sette!

Tudem Eğitim'in, öğretim programlarındaki değişikliklere göre hazırladığı 1. Sınıf 2. Dönem Seti, ilkokul birinci sınıf öğretmenleri ve öğrencilerinin ihtiyaç duyduğu her şeyi içeriyor. Set, Kazanım Odaklı Hepsi Bir Arada Türkçe, Matematik ve Hayat Bilgisi, Evde 30 Dakika ve Genel Yetenek kitaplarından oluşuyor.

Öğretim programlarındaki kazanımlara göre düzenlenen Hepsi Bir Arada kitapları, özet konu anlatımları, alıştırmalar, etkinlikler ve çözümlü sorularla öğrenmeyi kolaylaştırıyor.

Öğrencilerin tüm derslerde gördükleri konuları pekiştirmeleri için hazırlanan Evde 30 Dakika, 16 hafta için 80 ev çalışması içeriyor. Genel Yetenek kitabı ise birinci sınıf öğrencilerine yönelik sözel yetenek, sayısal yetenek, şekil yeteneği ve çoklu yetenek sorularından oluşuyor. 

 
Bu fırsat kaçmaz!

Şubat ayı boyunca, tudemkitabevi.com ve Tudem kitabevlerinde, Desen kitaplarında yüzde 35 indirim fırsatı sizleri bekliyor!

Can Göknil'in, çağlar boyu yıldızlara emanet ettiğimiz kaderlerimizin öyküsünü anlattığı Burçlar Kuşağı; Paco Roca'nın, içtenlikli öyküsüyle tüyleri diken diken eden grafik romanı Ev; Sempé'nin, incecik çizgileri eşliğinde zarafet ve nefaset dolu bir dostluk hikâyesi paylaştığı Elma Surat'ın Akılalmaz Hayatı; Fabien Toulmé'nin gerçek kişilerden ve yaşanmış olaylardan esin alarak üç ciltlik bir seriye dönüştürdüğü ''Hakim'in Yolculuğu'' serisi ve çok daha fazlası...

Hepsi, Desen kitaplığında keşfedilmeyi bekliyor!





 
 
Kırmızı Ayakkabı, Ürdün'de ve İtalya'da yayımlanacak!

Geçtiğimiz yıl, hareketli kitap hakları Danimarka merkezli PIBOCO'ya satılan Kırmızı Ayakkabı şimdi de Ürdünlü ve İtalyan çocuklarla buluşmaya hazırlanıyor. Çiğdem Gündeş ile Mavisu Demirağ'ın ortak imzasını taşıyan kitabın dünya genelindeki Arapça yayın hakları, Ürdünlü ABC Publishers; İtalyanca yayın hakları ise İtalyan Storie Cucite tarafından satın alındı.

Dağ tepe dolaşıp sevimli bir çocuğun ayaklarına konan ''oyuncu'' bir ayakkabının izini süren bu eğlenceli öykü, kıpır kıpır anlatımının satır aralarında hayatın özü üstüne düşündürüyor. 
Yuan Huan'ın Kulübesi çok yakında hem Arapçada hem de Korecede!

Miyase Sertbarut'un imzasını taşıyan Yuan Huan'ın Kulübesi, Mısırlı ve Koreli çocukların kitaplığına girmeye hazırlanıyor.

''Herkesin bir hikâyesi vardır,'' düşüncesi izleğinde akan romanın dünya genelindeki Arapça yayın hakları Aser Al Kotob; Korece yayın hakları ise Prunsoop Publishing tarafından satın alındı.

Sertbarut bu eserinde, yerel ile evrenseli, geleneksel ile dijitali harmanlayarak, zamanı ve mekânı genişleten bir anlatım sunuyor.
Mısırlı ve Koreli okurlar ''Ama Bu Çocuk Defolu!'' diyecek!

Suzan Geridönmez'in ezber bozan anlatısı Ama Bu Çocuk Defolu! çok yakında Arpaçada ve Korecede yayımlanacak.

Kusursuz bir toplumsal düzende özgür olmayı sorgulayan romanın dünya genelindeki Arapça yayın hakları Aser Al Kotob; Korece yayın hakları ise Publisher Lime tarafından satın alındı.

Kitap, her şeyin satılık olduğu bir dünyada, gerçek zamana hem çok uzak hem de çok yakın, eğlenceli bir okuma sunuyor. 
Bir Matematik Hikâyesi, Uzak Doğu'da!

Sümeyra Güzel'in kaleme aldığı Bir Matematik Hikâyesi, Çincede (Basitleştirilmiş) ve Korecede yayımlanacak. Matematiğe karşı beslenen önyargıları yıkmak ve çocukları sayıların dünyasına yaklaştırmak hedefiyle hazırlanan kitabın Çince yayın hakları Xiron Culture; Korece yayın hakları ise Charlie Books Co tarafından satın alındı.

Mizahtan beslenen eğlenceli üslubuyla, hem güldüren hem de düşündüren kitap, farkında olmadan kullandığımız matematiksel durumlara işaret ediyor.
Dodi Dişdostu ile istikamet Romanya!

Elif Yonat Toğay'ın kıpır kıpır anlatımı ve Damla Tutan'ın ele avuca sığmaz resimleriyle dikkat çeken Dodi Dişdostu, Romanyalı miniklerle buluşacak. 

Farklı türdeki canlıların hijyen alışkanlıklarına değinen kitabın Rumence yayın hakları, Editura Paralela tarafından satın alındı. 

Dodi Dişdostu, doğadaki hayvan ve bitkilerin birbirleriyle olan ilişkisi üzerinden ağız bakımı ve diş fırçalamanın gerekliliği hakkında farkındalık kazandırıyor.
Mısırlı çocuklar Beril'i çok sevecek!

Toprak Işık'ın, görelilik teoremini odağına aldığı Kime Göre Neye Göre? adlı romanı çok yakında Mısır'daki kitapçıların vitrinlerini süsleyecek. Zamanın ve mekânın bilimsel tuhaflıkları üzerine sürükleyici bir metin sunan kitabın dünya genlindeki Arapça yayın hakları, Aser Al Kotob tarafından satın alındı.

Kitap, karmaşık bir fizik konusunu, ''ben bunu hayatta anlamam!'' diyenlerin yüreğine su serpecek kadar eğlenceli ve basit bir dille anlatıyor.
Gülmeyi Bilen Müdür Aranıyor Suriyeli çocuklarla buluşacak!

Mehmet Atilla'nın, seçme ve seçilme kavramları üzerine düşündüren romanı Gülmeyi Bilen Müdür Aranıyor, Suriye'de yayımlanacak.

''Ütopik'' olarak tanımlanabilecek bir konuyu inandırıcı bir kurguyla sayfalarına taşıyan kitabın dünya genelindeki Arapça yayın hakları, Al Beit Hikmah tarafından satın alındı.

Mehmet Atilla bu eserinde, günümüz dünyasındaki ''seçim atmosferine'' tanıklık eden çocuklara, etik değerlerle ilgili önemli mesajlar veriyor. 
Kuş Olsam Evime Uçsam, Kore yolcusu!

Güzin Öztürk'ün, ülkesindeki iç savaş nedeniyle evsiz yurtsuz kalan küçük Beşir'in hayallerini, umutlarını yazıya döktüğü ödüllü romanı Kuş Olsam Evime Uçsam, Koreli okurlarla buluşmaya hazırlanıyor.

Bir daha dönmemek üzere yerinden, yurdundan, toprağından kopmanın ne denli büyük acılara sebep olabileceğini gözler önüne seren bu dokunaklı kitabın Korece yayın hakları, Hanulim Kids Publishing tarafından satın alındı.
 
 
Bir gün mahalleye bir köpek çıkagelir...

Fatih Debbağ'ın, Tudem Edebiyat Ödülleri'nde üçüncülüğe değer görülen Arkadaşlar Arasında adlı romanı, çocuğa ve çocukluğa övgüde bulunurken yitip giden mahalle kültürünü günümüz çocuklarına duyumsatan sevgi yüklü bir anlatı. 

Ötekileştirilen, ayrıştırılan ve akran zorbalığına maruz kalan çocukları kalplere dokunan bir dayanışma mücadelesinde buluşturan yazar, koşulsuz sevgiyle perçinlenen gerçek arkadaşlığın, her türlü önyargı ve görüş ayrılığının üstesinden gelebileceğini savunuyor.  

Mahalleye sığınan bir köpek aracılığıyla, çocukların dünyasında bir şeylere değer vermenin, onu sahiplenmenin ve korumanın önemine vurgu yapan kitap; hayvan hakları ve özgürlüğüne yönelik duyarlılığı da artırıyor. 
Dünyanın Merkezine Seyahat'e 'SEN de OKU' dokunuşu...

Türkçe çevirilerinden tanıdığımız editör Ümit Mutlu, bilimkurgunun babası olarak anılan Jules Verne'in heyecan dolu müthiş klasiği Dünyanın Merkezine Seyahat'i, yaratıcı bir üslupla yeniden anlatıyor.

Şans eseri ele geçirdikleri gizemli bir şifreyle yola çıkan üç maceraperest, kendilerini bir anda okyanusların bile altında, kaya katmanlarının içinde bulur. Fakat dünyanın merkezine inmek, sarp bir patikada yürümekten çok daha zordur...

Özenli ve titiz bir edisyonla ''SEN de OKU Klasikler'' koleksiyonundaki yerini alan bu sürükleyici fantazya, zamanının çok ötesindeki kurgusuyla daha ilk satırlarından okuru avucunun içine almayı başarıyor.
Gizmo'ya veda etmeden önce yapılacaklar listesi...

''Harika Köpek Gizmo, benim en yakın arkadaşım. Doğduğum günden beri hep birlikteyiz. Ama artık onun yaşlandığını ve hayatım boyunca yanımda olamayacağını söylüyorlar. İnanın, BERBAT bir durum bu. 
Ben de düşündüm taşındım ve Gizmo gitmeden önce birlikte DELİCESİNE eğlenip maceralar yaşayacağımız, onun çok hoşuna gidecek bir 'yapılacaklar listesi' hazırladım:
Dondurma yemek, kamp yapmak, şehrin en yüksek tepesine çıkmak, kumsala gitmek, on beş dakikalığına ünlü olmak gibi eğlenceli şeylerin olduğu bir liste!..'' 

İngiliz yazar Ben Davis'in kaleminden çıkan Ultra Çocuk ile Harika Köpek, bir ''can dost''a veda etmeden önce yaşanan delidolu maceraları, film şeridi gibi gözümüzün önünden akıp geçiren dokunaklı bir roman!
Deniz ve Felaket Üçüzler'in maceralarını çocuklar çok sevecek!

Okulun ilk gününden daha heyecanlı bir şey var mı? Ama Deniz'in okuldaki ilk günü kadar maceralısı zor bulunur, çünkü tüm aile uyuyakalınca çocuklar okula pijamaları ile gitmek zorunda kalıyor! Üstelik, hırçın bir köpek ve felaket üçüzlerle beraber, okulun ilk günü tam bir yarışa dönüşüyor... Okul telaşı biter bitmez de bir başkası başlıyor! Felaket üçüzler çok kararlı: Evcil hayvan almanın tam zamanı! Ancak Deniz'in kumbarasındaki para, sadece kerevit Edi için yeterli. Edi ise hiç kıpırdamadan, akvaryumunda duruyor... 

''Küçük Yıldızlar'' - İlk Okuma Kitaplığı koleksiyonundan çıkan iki kitaplık ''Deniz ve Felaket Üçüzler'' serisi; okul hayatı, arkadaş ilişkileri, hayvan sevgisi ve dayanışma gibi temalara dokunuyor, okuma serüveninin başındaki küçükleri kitapların renkli dünyasıyla buluşturuyor. 

 
Her şeyin nasıl başladığına dair minik bir anlatı

Bu Kitabı Yalama ve İçinde Bir İskelet Var! kitaplarının yaratıcısı Idan-Ben Barak'tan,  ''Yaşam nedir?'' ve ''Nasıl ortaya çıkmıştır?'' sorularına yanıt arayan enfes bir resimli kitap: Yaşamın Kısa Tarihi

Çok, çok eskiden, nedenini ve nasılını kimsenin bilmediği bir baloncuk çıktı ortaya. Özel bir baloncuktu bu. Biraz farklıydı, yaşayan bir hücreydi ve aslında, hepimizin atasıydı. Yaşamın hikâyesi, işte böyle başladı. 

Müthiş görseller ve zekice bir kurgu eşliğinde yaşamın ortaya çıkışını anlatan bu eğlenceli kitap, gezegenimize daha yakından bakarak, tek bir hücrenin tüm dünyanın kaderini nasıl değiştirdiğini anlatıyor.
''Çizmeye değer'' konulara temas eden incelikli karikatürler...

Bugüne kadar, çalışmalarıyla yüzü aşkın ödüle değer görülen usta karikatürist Hicabi Demirci, Çizmeye Değer adlı yeni albümünde, bilimden iklim krizine, insan hakları ve savaştan eğitime kadar pek çok farklı temayı çarpıcı biçimde, salt çizgilerin gücüyle ele alıyor. 

Türkiye genelindeki çeşitli okullarda ve kültür merkezlerinde gerçekleştirdiği karikatür okuma atölyeleriyle adından övgüyle bahsettiren Demirci, karikatür sanatının temel taşları olduğunu düşündüğü sevgi, yardımlaşma, hoşgörü ve barış gibi kavramlara odaklanıyor. 




 
 
 


Size, ''Türk Downtown Abbey''i yazmak istiyorum!

''Keyifle okuduğum ama yazmaya fırsat bulamadığım bir kitabı tanıtacağım: Kim Bu

Sayfaları çevirdikçe, Türkiye'nin yirminci yüzyılın ikinci yarısındaki değişimleri çok boyutuyla gözünüzün önüne geliyor...''

Soner Yalçın, Kim Bu'yu
Sözcü'de değerlendirdi. 


Picasso'nun Gözleri üzerine...

Asuman Portakal, ''Çocuk Yazını Pazartesi Buluşmaları'' kapsamında Meryem Selva İnce'nin konuğu oldu. 

Instagram yayınını izlemek için
tıklayın
Joan Kim Erkan, otobiyografik eseri Kim Bu hakkında edebiyathaber.net'ten Serkan Parlak'a konuştu: ''Bu ülkede yazmaya değecek çok fazla olağanüstü hikâye ve sözü edilmemiş gizli kahramanlar var...''

Ajandakolik'ten Nilüfer Türkoğlu, Picasso'nun Gözleri üzerine Asuman Portakal ile bir söyleşi gerçekleştirdi: Hayata Picasso'nun gözleriyle bakmak

Gurbet Lüy, John Boyne'un Olduğun Yerde Kal adlı romanını Kitap Haber'de inceledi: Olduğun yerde kal... Ve şimdi git!

Saadet Sevinç Doğan, Heinrich Böll uyarlaması Balık Tutma Dersi'ini Kocaeli Barış Gazetesi için yazdı: Yaşamanın en güzel hâlini fısıldıyor okuyucuya...

Itır Yıldız, ''Turhan Selçuk Seçkisi''nin son halkası İnsan Denen Garip Hayvan'ı İyi Kitap'ta yorumladı: Sözsüz karikatürle dile gelen bir dünya

• Michael Morpurgo'nun Flamingo Çocuk adlı yeni romanı, Artful Living'de incelendi: Farklılıklarıyla Dünyaya İz Bırakanlara

M. Banu Aksoy, Panço Kendine İnsan Arıyor'u İyi Kitap için yazdı: Panço'nun insanı...
 
 
Sosyal medya aracılığıyla okurlarımızdan gelen yüzlerce paylaşım arasından birini seçtik. @kiddo_books_'a bu güzel fotoğrafı ve değerlendirmesi için teşekkür ediyoruz. 

Bir sonraki bültenimizde hangi takipçimiz yer alacak, biz de merakla bekliyoruz.  
 
 

Isabel Allende'den renklenecek bir hikâye!

İham verici bir değişimin kapılarını aralayan Porselen Peri, yaratıcılığı harekete geçirip duygulara hitap ediyor.

Video için tıklayın
 
 
 
İyi Kitap'ın 141. sayısı yayında!

Her daim ''iyi kitap''ların izini süren İyi Kitap yine dopdolu bir içerikle karşınızda!

Birbirinden renkli kitaplar ve nitelikli inceleme yazılarıyla dolu Şubat 2022 sayımızda, okurlarımızı her zamanki gibi ''iyi kitap''larla buluşturmaya devam ediyoruz.  
 
Tudem Yayın Grubu bünyesinde yayımlanan ve ücretsiz olan İyi Kitap'ı 
www.iyikitap.net
Dergilik ve Magzter üzerinden okuyabilir, dilerseniz bilgisayarınıza indirebilirsiniz.

İyi Kitap'la ilgili güncel bilgilerden haberdar olmak için derginin sosyal medya hesaplarını takip edebilirsiniz.
 
 
​Copyright © 2022, Tudem Yayın Grubu, tüm hakları saklıdır.
Bu e-posta, Tudem Yayın Grubu iletişim listesine kayıtlı olduğunuz için gönderilmiştir. 

 
İş bu bilgilendirme e-postalarımız 6698 sayılı kanun kapsamında ilgili maddelere uygun olarak yapılmaktadır. 6698 sayılı KVKK Kanunu kapsamında Kişisel Veriler ile İlgili Aydınlatma metnimize www.tudem.com/KVKK adresinden ulaşabilirsiniz.